Възстановяването с 8% в цената на златото след рязката му обезценка се приема от някои пазарни участници като начало на по-сериозен ръст в посока към 1 900 долара.

Други пък смятат, че сме едва в началото на по-нататъшно поевтиняване в цената на благородния метал. Един от тях е Лари Суидроу, анализатор ръководител на Buckingham Asset Management.

„Основната причина, поради която хората купуват злато, е защита срещу инфлацията, а благородният метал вече не върши тази работа“, смята специалистът, цитиран от финансовото издание Yahoo! Finance. “Смятам, че златото хеджира две неща – рискът от промяна в паричната политика и определени геополитически рискове, като войни, например“, коментира още той.

В подкрепа на своята теза Суидроу дава като пример понижението в цената на златото с 85% в периода между 1980 и 2003 г. на фона на инфлация в размер на 4% средно годишно за същото време.

За инвеститорите, които искат да се застраховат срещу инфлацията, специалистът препоръчва широка кошница от суровини, като например индексът Dow Jones UBS Commodity Index, отколкото покупката на злато.