През периода януари - февруари 2013 г. износът на България за ЕС се увеличава със 17.3% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 4 млрд. лева.

Изнесените от България стоки са предимно за Германия, Италия, Гърция, Румъния и Франция, които формират 71.5% от износа за държавите - членки на ЕС.

През февруари 2013 г. износът за ЕС се увеличава със 17.8% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.9 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - февруари 2013 г. се увеличава със 7.0% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 4.5 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Испания, Румъния, Гърция и Унгария.

През февруари 2013 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 16.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.5 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари - февруари 2013 г. е отрицателно и е на стойност 588.9 млн. лева.

След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки салдото също е отрицателно и е в размер на 406.6 млн. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите два месеца на 2013 г. в сравнение със същия период на 2012 г. най- голям ръст (147.7%) е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“.

Най-голям спад (5.4%) се наблюдава при износа от сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”.

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (36.0%) е отчетено в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”, а намаление (6.2%) се наблюдава единствено в сектор „Машини, оборудване и превозни средства”.