6 приемни в страната и една в Хамбург ще дават информация от месец юли за социалноосигурителните права на българи, които желаят да заминат на работа в Германия или вече са заети във федералната република. Приемните се изграждат по проект, финансиран от Европейската комисия със съдействието от българска страна на КТ "Подкрепа".

На този етап не се очаква, след отварянето на трудовия пазар за българите да има масова миграция, съобщи БНР“ На място в приемните чрез интернет страницата на проекта и страница във Facebook всеки ще може да получи отговор на конкретен въпрос за социалноосигурителната система в Германия.

Емил Димитров, експерт от КТ "Подкрепа" обясни: „Въпросът е човек да може да бъде ориентиран в сложните и многобройни законови изисквания навреме, така че да може да се възползва след това от тези права. Само ще кажа, че в Германия има 160 осигурителни каси, а в България е една - НОИ.

Миграцията на българи е свързана с по-високите доходи в Германия. В момента там пазара е регулиран и се допускат висококвалифицирани работници и сезонни в селското стопанство, но след отварянето на пазара всички желаещи ще могат да заминат.

Очаквам всъщност вече да има истинска заетост, а не заетост, която е в момента, която е по-скоро от рода на едноличните търговци, а тогава всъщност да има сключени трудови договори и хората да работят при ясни и добри немски законови правила.

Според мен всички отрасли имат нужда, най-вече от инженерни кадри в Германия. За съжаление нашата безработица не е структурирана така, че да се каже точно в кой отрасъл най-няма работа, за да отидат хората там. Имаме и ниско квалифицирани хора. Навсякъде в Германия има възможност, стига човек да спечели съответното работно място, има възможност да работи по всички икономически направления.“, допълни той

Лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев допълни, че за съжаление миграцията в български вариант прилича на евакуация и обясни, че в чужбина заминават българи с потенциал и не с намерение да се върнат у нас. Той цитира данни, според които 90% от възпитаниците на немските гимназии заминават трайно за Федералната република.

Днес предстои и още едно събитие, свързано с най-голямата икономика в ЕС - откриване на конференцията „Германия – страна на иновации“,организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара по повод 20 години германска икономика в България.

На конференцията ще бъдат представени успехите на германските компании във внедряването на иновации, както и техния опит в обмен на бизнес модели. Тя ще бъде открита от президента Росен Плевнелиев.

По-рано днес Митко Василев - главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, каза, че „Търговският обмен между България и Германия е достигнал рекордните 4.8 милиарда евро за 2012-а година“

Българският износ към Германия също е нараснал. По отношение на инвестициите - също излизаме над чертата. Ще има някакво развитие, ще навлизат нови компании. Трябва да са насочени към малкия и среден бизнес, смята Василев.Според Митко Василев политическата ситуация у нас в последно време не е повлияла на оценката на германските предприемачи.

Той посочи, че български фирми биха могли да намерят ниши за инвестиции в Германия - в сфери като хранително-вкусовата промишленост, био продуктите, някои сектори на машиностроенето.