Германия иска да предприеме мерки за справяне с все по-големия брой български и румънски имигранти, съобщи Евронюз. Правителството настоява за санкции на европейско равнище, защото, според него, ресурсите му биват изчерпвани от измамници, получаващи социални помощи, а съществуващите местни закони не са достатъчно строги.

"Предприемаме действия срещу злоупотребите с помощи", каза министърът на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих, цитиран от БТА.

Десетки хиляди румънски и български семейства се преместиха в Германия след присъединяването на страните им към Европейския съюз през 2007 г., но има изобилие от проблеми с интеграцията им, казват хора, които работят с тези общности.

"Имаме от 20 до 30 деца, които всеки месец имигрират от Румъния и България. Водим ги в съществуващите училища. Опитваме се да освободим място за тях, но достигаме предела на нашия капацитет. В един момент всички места в училищата ще бъдат заети", каза общинската съветничка от берлинския район Нойкьолн Франциска Гифай.

Според официални данни, през миналата година близо 150 000 български и румънски граждани са се преселили в Германия, отбелязва Евронюз.