Българските и румънските имигранти биха били 9 пъти по-богати, ако се преместят във Великобритания, когато падне граничният контрол в края на годината. Това показва изследване на „Мигрейшън уоч”, цитирано от британските медии.

Според данните, едно четиричленно семейство може да увеличи седмичния си доход от 62 паунда в родната си страна до 543 паунда в Обединеното кралство. Седмичният доход на такива семейства, състоящи се от мъж, работещ на минимална заплата, домакиня и две деца, в Румъния ще скочи от около 70 паунда седмично.

Другаде работниците от Източна Европа ще бъдат четири или пет пъти по-добре платени, в сравнение със заплащането в родините си, съобщи bTV.

Конкретно „Гардиън” пък обвини Дейвид Камерън в „имиграционна” дискриминация – индийците са добри, а източноевропейците – лоши. Приветствието на британския премиер към „трудолюбивите” индийци контрастира с отношението към гражданите на новите страни-членки на ЕС, казва изданието, цитирайки книгата „Краят на толерантността” на Арун Кунднани.

Според нея възможността да се интегрира човек във Великобритания се основава по-малко на това как изглежда, отколкото дали е обречен да бъде културно съвместим или не. Това може да изглежда като напредък, но пълзящата скала, по която човечеството е организирано, не се различава особено от расистките йерархии на миналото, но се базира в по-ниска степен на цвета на кожата.

И така образован в Англия специалист индиец може да се окаже по-приемлив, отколкото бял безработен българин или румънец. Това е точно, което наблюдаваме в посещението на Дейвид Камерън в Индия, страна, чийто икономически ръст той описва като „един от големите феномени на века”, коментира „Гардиън”.