Днес е последният ден на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори в неделя. Също така днес е последната възможност на социологическите агенции да обявят резултатите си от проучванията на предизборните нагласи.

В интервю за БНР председателят на Централната избирателна комисия Красимира Медарова заяви, че Комисията е доволна от досегашната подготовка за вота.

До този момент в ЦИК не са постъпили сигнали за сериозни нарушения, които качествено да засягат предизборната кампания, каза още Медарова.

Предизборната агитация, както и обявяването на данни от агенциите, са забранени в утрешния ден на размисъл и до края на изборния ден - 20 часа в неделя.

Днес се очаква и да пристигне краткосрочната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за наблюдение на изборите у нас и водената от него делегация.

Повече от 240 международни наблюдатели на ОССЕ ще проследят предсрочните парламентарни избори на 12 май, припомня БНТ. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обяви в доклад, че мисията за предстоящия вот в България ще бъде стандартна, а не разширена, както поискаха от ДПС. 220 от наблюдателите ще следят хода на изборния процес в краткосрочен план. Освен тях организацията изпраща и 22-ма дългосрочни наблюдатели.

Над 7200 пък са кандидат-депутатите за 42-ото Народно събрание. Те са от 38 партии и 7 коалиции. Изборният ден започва в 7 сутринта в неделя и официално приключва в 20 часа. Поради големия брой на формации, които имат кандидати за народни представители, бюлетината на места ще достига метър и 20 сантиметра.