Как българските журналисти оценяват медийната среда в България, своята независимост и условията, в които работят? Това са част от въпросите, които поставя второто поред онлайн проучване на свободата на словото в България, което ще се проведе от Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) в периода от 10 май до 10 юни 2013 г.

Допитването обхваща проблемни области като вътрешен и външен за медиите натиск, автоцензура, условия на труд, ефективност на законодателството, формите на саморегулация и държавна регулация.

Целта му е да се установи състоянието на журналистиката и качеството на медийната среда в България, в контекста на свободата на словото, като чрез леснодостъпна анкета се обхване възможно най-широк кръг представители на националните, регионалните и международните медии.

„Разчитаме на откровените мнения на колегите по всички поставени въпроси. Всеки журналист има уникален личен опит и би могъл да ни съдейства, за да разберем как трябва да се подобрят условията на труд, професионалната реализация на журналистите и в крайна сметка – да подпомогнем развитието на гражданското общество в България“, коментира Кристина Христова, председател на АЕЖ-България.

Освен анкетата сред журналистите, за пръв път АЕЖ-България ще проведе и паралелно допитване до така наречените „нетизънс“ (netizens) – активно създаващите медийно съдържание граждани чрез блогове и други интернет канали.

Стремежът е да се достигне до така наречената „гражданска журналистика“, която придобива все по-голямо значение за ефективното и навременно отразяване на ключови обществени проблеми.

Професионалните журналисти ще могат да попълнят анкетата чрез уеб сайта на АЕЖ-България – www.aej-bulgaria.org, като анонимността им ще бъде напълно гарантирана.

Събраната информация ще се използва само в обобщен вид за всички участвали и е осигурена е и солидна защита от евентуални онлайн атаки и опити за манипулации. Въпросникът до „гражданските журналисти“ ще бъде персонално адресиран до изявени представители на тази общност.

Отговорите ще се приемат до 10 юни, 2013 г. включително. Резултатите от двете проучвания и техния социологически анализ ще бъде представени в края на юни по време на публичен дебат на тема „Свободата на словото в България - 2013 г.“

Проектът е посветен на тазгодишния Световен ден на свободното слово 3 май и е продължение на проучването на АЕЖ-България за свободата на словото сред 113 журналисти през 2011 г.

Мнозинството от анкетираните журналисти тогава даде категорично негативна оценка за българската медийна среда, като много от тях признаха, че са били подлагани или са ставали свидетели на директен политически и икономически натиск.

Обезпокоителните резултати бяха потвърдени и от продължаващото драстично изпадане на страната в класациите за медийна свобода на международни организации като Freedom House и „Репортери без граници”.

Проучването се провежда с финансовата подкрепа на Посолството на Съединените американски щати в България и с медийното партньорство на Българското национално радио, Dnevnik.bg, Offnews.bg, Profit.bg.