През първите три месеца на 2013 г. износът на България за страните извън ЕС се увеличава с 12.6% спрямо съответния период на 2012 г. и е в размер на 4.1 млрд. лева, показват данните на НСИ.

Най-много стоки сме изнесли за Турция, Гибралтар, Руската федерация, Китай, САЩ и Сърбия, които формират 52.5% от износа за трети страни.

Конкретно през март износът за трети страни намалява с 0.7% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.3 млрд. лева.

Вносът на България от страни извън ЕС от началото на годината до март също е нараснал, но с по-малко от износа – 5.8%, и е на стойност 4.8 млрд. лева.

Най-много стоки сме внесли от Руската федерация, Турция, Китай, Украйна и Грузия.

През март вносът на България от трети страни намалява с 8.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.5 млрд. лева.

През първите три месеца на годината най-голям ръст от 69.3% е отчел износът към страни извън ЕС на храни и живи животни, а най-съществено повишение бележи вносът на Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (44.6%)

Външнотърговското салдо на България с трети страни за периода януари - март 2013 г. е отрицателно и е на стойност 712 млн. лева. През март външнотърговското салдо също е отрицателно и е на стойност 218.8 млн. лева.

Търговия на България с трети страни и ЕС - общо

От началото на годината до март от България общо са изнесени стоки на стойност 10.2 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се увеличава с 12.9%. През март общият износ е в размер на 3.5 млрд. лв. и нараства с 3.6% спрямо същия месец на предходната година.

Вносът за периода януари - март е на стойност 11.7 млрд. лв., или с 2.8% повече спрямо същия период на предходната година. През март общият внос намалява с 9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3.9 млрд. лева.

Общото външнотърговско салдое отрицателно през периода януари - март 2013 г. и е на стойност 1.45 млрд. лв., което е с 853.8 млн. лв. по-малко от салдото за първите три месеца на 2012 година