В изборите за 42-рото Народно събрание се състезават 38 партии и 7 коалиции, които имат свои листи в 31 избирателни района. Над 8000 кандидати ще се борят за 240-те депутатски места.

Ето какво заявиха лидерите, след като упражниха своя вот, цитирани от Дарик радио:

Има риск изборите да бъдат опорочени и оспорени. Това заяви Иван Костов, след като гласува заедно със съпругата си и двете си дъщери в 8-ма секция на 50-то ОУ в кв. "Драгалевци", съобщава БГНЕС.

Слушах вчера говорителя на ЦИК, който каза, че тези бюлетини няма да влязат в действие и че всичко ще е наред, но той откъде знае, че само тези бюлетини са отпечатани, запита Костов, коментирайки случая с намерените 350 000 в печатницата в Костинброд.

„За съжаление, се сбъднаха най-мрачните ми прогнози. Като се разпусна парламентът казах, че най-големият проблем на това служебно правителство и на президента ще бъде да проведат изборите в спокойна обстановка, за да бъдат те честни и признати. Това вече е компрометирано", отсече Иван Костов.

Председателят на партия ГОРД и съпредседател на движение „Горда България" Слави Бинев също упражни правото си на глас. След като даде своя глас в столичното училище „Васил Априлов" Бинев обяви, че очаквал някой от тези, които подменяли и фалшифицирали живота ни, да изскочи и да смени бюлетината му от ръката му или да го пребърка.

Слави Бинев припомни, че е открил предизборната си кампания с фокуси, тъй като това е било метафора на поведението на тези, които до момента са ни управлявали. „Те през цялото време ни ръководеха с фокуси и вчера това се разбра", допълни Бинев.

Той поясни, че е гласувал против политическите монополи, защото те мъчат българите повече от икономическите. Освен срещу политическите монополи, Бинев е дал гласа си и против патериците на тези монополи. Те били тези, които постоянно менели своето поведение, в зависимост от това накъде духа вятърът.

За граждански пробив в системата призова лидерът на Гражданска листа „Модерна България" Борислав Цеков, след като упражни правото си на глас в 9:09 часа. По думите му това е единственият начин да има наистина промяна, да се въведат форми на граждански контрол върху политици, закони и монополи. Цеков бе категоричен, че за да се неутрализира купения вот, трябва да се гласува активно.

Несправедливостите се поправят с реагиране. Това заяви лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева, след като упражни своя глас в 44-та секция в столицата. Според Кунева ако обичаме страната си и ни е грижа за нея, днес е моментът да го покажем.

Кунева изрази надеждата си, че повече хора днес ще отидат до урните и заяви, че прокуратурата трябва да вземе под сериозно внимание откритите 350 000 бюлетини в Костинброд и да свърши съвестно работата си. Според Кунева изборите днес са възможност да получим гражданско звание.

Меглена Кунева заяви, че въпреки събитията, белязали последните дни, всички граждани и партии трябва да запазят спокойствие: „Нека днес да припомня тези думи, които много ми дават сили, на Радой Ралин: „Ако от политиката си отидат отвратените, ще останат отвратителните". Лидерът на „България на гражданите" заяви, че се надява изборите днес да не бъдат опорочени.

Лидерът на БСП Сергей Станишев пусна своя глас на днешните предсрочни парламентарни избори и каза, че е гласувал за промяна. Той определи вчерашното разкриване на 350 000 съмнителни бюлетини като заговор и допълни, че поръчителите трябва да понесат отговорност.

Ние не знаем дали тези 350 000 бюлетини са цялата партида или има още толкова, циркулиращи в страната, коментира още Станишев.

„Днес е денят, в който една демокрация е най-важният ден, защото всичко е в ръцете на хората. Те имат своя уникален шанс, веднъж на 4 години, да променят всичко, да определят бъдещето - своето, на своите родители, на своите деца и на цялата държава. Затова в една свободна държава няма по-важен ден. Аз гласувах за промяна", добави още Станишев.

Да се изгонят чуждите монополи от България и страната да развие отново работещите сектори - за това гласува лидерът на Атака Волен Сидеров. Той отново повтори, че служебният премиер Марин Райков трябва да бъде разпитан от прокуратурата заради откритите вчера 350 000 отпечатани бюлетини.

„Гласувах за това да си върнем България, да върнем печелившите сектори в България в български ръце, да изгоним чуждите монополи, да си върнем златодобива, да ударим най-после тази мизерия, безнадеждност, с която се сблъскахме през последните месеци, помагайки на страшно много хора в България. Гласувах против колониалното робство и съм убеден в това, което правя”, добави още Сидеров.

"Гласувах за силна демокрация със силна избирателна активност, за силно правителство, което трябва да бъде сформирано максимално бързо. Това е бъдещето на България". Това каза във Велико Търново заместник председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, който е и водач на листата в старата столица.

"Надявам се, че днешният ден ще завърши в едно голямо успокоение. Обществото се нуждае от спокойствие, всички ние се нуждаем от толерантност. Всеки един трябва да се съобрази с гласа на българските избиратели.

Надявам се, че всеки един ще бъде достатъчно отрезвен, след като завърши изборният процес, защото от 13 май проблемите и ангажиментите на страната ни остават същите и те трябва да бъдат решавани със стабилно правителство. Да си пожелаем слънчев и успешен ден с една добра перспектива за България", каза още Цветан Цветанов.

Той спази символиката от 2009 година и гласува в същата секция в Хуманитарна гимназия, както преди 4 години, отново с една от дъщерите си. Преди вота Цветанов посети Катедралния храм със семейството си и запали свещичка.

Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов гласува на парламентарните избори. Той упражни правото си на глас в 78 СОУ в град „Банкя". Имаше засилен медиен интерес. Аз гласувам за това, което правим от 15 години - ред, сигурност, строителство и срещу тези, които 20 години правиха безобразия в държавата, заяви Борисов. Той беше приветстван със скандирания "Бойко".

„Днес това, което чувам, социологическите агенции дават, че сме първа политическа сила. Това не ме учудва, защото сме направили много. Хората, които са завършили в училищата на ДС и КГБ, учиха как се правят компромати, как се влияе на общественото мнение.

Аз бих говорил като главен секретар. Казват, че имало печатници за бюлетини и за протоколи. Едната била на общински съветник от ГЕРБ, другата - Демакс на кандидат за депутат от БСП, г-н Кънев. Казват, че там били намерени бюлетини, в самата печатница, където по закон трябва да бъдат", посочи Бойко Борисов.

Борисов заяви, че е слушал внимателно Марин Райков като служебен премиер.

„Ако са останали малко оперативни работници в службите - задавам един въпрос. Как бих постъпил аз, ако бях главен секретар. 350 000 бюлетини, за които говорят, представляват палет, който няколко човека сами не могат да повдигнат. Тези палети са под непрекъснато видеонаблюдение и полицейска охрана.

Допускаме вариант, че някоя партия решава да прави измама. Ние сме задържали тонове наркотици по този начин - минава един полицай, преобличат го, слага се джипиес на палета и днес, по някое време, тези палети трябва да отпътуват за някои градове и секции.

Джипиесите показват къде се движат. Там трябва някой да ги посрещне, да ги разтовари. Там започват да прииждат хора - четири, пет, десет; после трябва да дойдат още хора, да попълват, да слагат пликове. След това - да се слагат чували, да се карат към секции. И всичко това става - под зоркия поглед на Прокуратурата.

И днес - те задържат стотици хора, в различни градове и секции, които вече са попълнили - за БСП, за ДПС. Така, както задържаха във Враца, но мълчаха, като пукали мълчаха, чеса за ДПС. Във Варна бяха за ДПС и БСП, но мълчаха", каза Борисов.