Инфлацията в еврозоната е 1.2% през април, което е сериозно понижение в сравнение с 1.7% през март, сочат прогнозите на Евростат. Преди година инфлацията бе в размер на цели 2.7%, сочи още статистиката.

Инфлацията в ЕС на годишна база е възлязла на 1.4% през миналия месец, на фона на 1.9% през март и 2.7% преди година.

У нас през изминалия месец е била регистрирана инфлация от 0.9% на годишна база, както и дефлация в размер на 0.4% на месечна база. За сравнение преди година е била регистрирана инфлация от 2.4%, докато през март инфлацията е била в размер на 1.6% на годишна база.

Ръстът в цените на храните, алкохолните и тютюневи изделия в размер на 2.9% са повели повишението на потребителските цени в еврозоната, следвани от повишението в цените на услугите с 1.1%.

Неенергийните индустриални стоки са поскъпнали с 0.8% през април, докато цената на енергията се е понижила с 0.4%, на фона на ръста ѝ от 1.7% през март.

Забавянето на инфлацията бе основна причина за поевтиняването на еврото спрямо долара, като единната валута се разменя при нива от 1.2865 спрямо зелените пари.

Ниската инфлация повишава очакванията на пазара за по-нататъшно намаляване на лихвите в еврозоната от настоящото им рекордно ниско ниво.