Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс отново е най-богатият човек в света.

Вчера петдесет и седем годишният Гейтс си e върнал титлата от мексиканския инвеститор Карлос Слим, според индекса на милиардерите на Bloomberg, след като цената на акциите на софтуерния гигант нарасна до петгодишен връх. Това е първият случай, в който Гейтс оглавява класацията на най-богатите хора в света от 2007 г. насам. Неговото състояние се оценява на 72.7 млрд. долара, като то е нараснало с 16% от началото на годината.

Акциите на компанията на Слим America Movil, която е най-големият мобилен оператор в Латинска Америка, са поевтинели с 14% през 2013 г., след като мексиканският парламент прие закон, който може да ограничи пазарната доминация на милиардера. Вследствие на това състоянието на 73-годишния милиардер намаля с 3 млрд. долара.

Вижте още: Градовете с най-много милиардери по света

Законът, приет в Мексико през миналия месец, бе подкрепен от президента на страната Енрике Пеня Нието и ще позволява на регулаторните органи да разделят телефонните компании с над 50% дял от пазара или да ги принуждават да споделят мрежите си. America Movil разполага със 70% мобилните абонати в Мексико и контролира 80% от аналоговата мрежа в страната.

Акциите на Microsoft са поскъпнали с 28% от началото на годината. Личното състояние на Гейтс също така се е увеличило и заради ръстът в цената на акциите на компании като Canadian National Railway Co и Republic Services Inc, в които той има дял.

По-голяма част от състоянието на Гейтс е делът му в Cascade Investment LLC, холдингова компания, чрез която той притежава дялове в повече от 10 публични компании и няколко непублични компании като Four Seasons и Corbis Corp. По-малко от една четвърт от състоянието на Гейтс е в акции на Microsoft. Той пък е дарил 28 млрд. долара на фондацията Bill & Melinda Gates Foundation.

Вижте още: Най-богатите в Арабския свят

Председателят на Berkshire Hathaway Inc. Уорън Бъфет е третият най-богат човек в света с лично състояние оценявано на 59.7 млрд. долара, според класацията на Bloomberg. Той изпреварва с 3.7 млрд. долара испанеца Амансио Ортега, който е най-богатият европеец.

Състоянието на Google Inc. Лари Пейдж и Сегей Брин е нараснало с по над 22% от началото на годината, след като цената на акциите компанията скочи. Те заемат 18-о и 19-0 място в класацията на милиардерите.