Компанията на милиардера Джордж Сорос и Jana Partners LLC са сред инвестиционните фондове, които са намалили дяловете си в щатския застраховател American International Group Inc. (AIG) през първото тримесечие на годината, информира Bloomberg.

Soros Fund Management LLC е намалила дела си в AIG с две трети през първото тримесечие до 2.89 млн. акции към 31 март, показват документи, изпратени до щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC).

Jana Partners, управлявана от Бари Розенщайн, пък е продала своите 3.5 млн. акции в AIG, като същото е направил и фондът Moore Capital Management LP.

Акциите на AIG поскъпнаха с 10% през първото тримесечие, след като през декември компанията сложи край на целия процес около получената държавна помощ, след като разпродаде голяма част активи и изкупи обратно свои акции от Министерството на финансите.

Цената на акциите на AIG скочи със 17% от края на март, достигайки 28-месечен връх от 46.08 долара на 14 май. Индексът S&P 500, който във вторник достигна нов връх, бележи ръст от 16% от началото на годината, докато акциите на AIG са поскъпнали с 29%.

Най-голямата компания за управление на активи в света - BlackRock Inc., и Vanguard Group Inc., която е номер едно сред взаимните фондове в САЩ, са сред най-големите акционери на AIG, според данни на Bloomberg. И двете компании са увеличили дяловете си в застрахователя през първото тримесечие.