Въпреки достигането на нов рекорд от немския индекс DAX и повишението до нов петгодишен максимум за британския FTSE, според някои анализатори европейските индекси отдавна не са били толкова привлекателни.

Темповете на занижаване на прогнозите за печалбите на европейските компании се подобряват, което в миналото е било изключително положителен сигнал за това, което предстои, според Джонатан Стъбс, цитиран от финансовото издание CNBC.

„В последните пет пъти, когато това се е случвало, сме ставали свидетели на ръст за фондовите пазари от 30% през следващите 18 месеца“, коментира Стъбс.

Фондовите пазари са били изключително привлекателни, особено за инвеститорите в облигации, предвид на ралито на облигационните пазари.

„Въпреки че европейските акции са се повишили със 100% от дъната си през 2009 г. и въпреки че финансовите им оценки са станали по-високи, този род активи отдавна не са били толкова привлекателни за толкова много инвеститори“, допълва специалистът.

Добри данни от САЩ и Япония съдействат за доброто представяне на европейските индекси през днешния ден, като индексът DAX достигна нов исторически рекорд след отварянето си при нива от 8 449 пункта.

Британският FTSE 100 се повиши до нова най-висока стойност от октомври 2007 г. насам при 6 739 пункта.

Отчетният сезон в Европа на практика не е бил чак толкова лош, каквито са били очакванията на основната част от пазара, смята Стъбс.

Перспективите са за ръст на печалбите на европейските компании с 10% през следващата година.