След по-малко от месец започва реконструкцията на Женския пазар в столицата. Мястото, което в момента е символ на евтини зеленчуци, но и на просяци, мръсотия и джебчии, ще бъде променено изцяло.

Реконструкцията ще се извършва в отсечката от ул. "Кирил и Методий" до ул. "Екзарх Йосиф". При нея ще бъдат премахнати старите сергии и на тяхно място ще се появят нови магазини. Ще бъде облагородено и пешеходното пространство в района.

Най-голямо перо от финансите на проекта ще отиде за инженерната инфраструктура, като водопроводът и канализацията ще бъдат сменени изцяло. Предвижда се районът да бъде обкръжен с видео камери, а в единия край на отсечката ще бъде изграден фонтан.

Проектът на "Ателие Серафимов архитекти" предвижда търговските обекти в пазара значително да намалеят. В момента те са 104, сочат данните на общината, като се очаква след реконструкцията да бъдат 65. Предвижда се на освободеното пространство да има много пейки и растителност – нещо, което в момента липсва изцяло на пазара.

Най-атрактивните пазари в света

Двете сгради с магазини ще бъдат на два етажа, а павилионите, с които разполагат търговците в момента, ще се запазят, но ще бъдат изцяло преобразени. Посетителите ще се радват на ресторант с голяма тераса, а под навесите, където има възможност, ще се провеждат тематични базари.

Реконструкцията на Женския пазар е първият проект у нас, за който се използват финансови средства от европейската програма JESSICA. Сумата, която ще е нужна за ремонта, е 7 млн. лв. 80% от нея ще дойдат от европрограмата.

За втория етап на проекта, което ще се извърши в отсечката между бул. "Тодор Александров" и бул. "Стефан Стамболов", ще са нужни повече средства – около 5 млн. лв., сочат сметките на общината. Сумата ще бъде нужна, за да се изгради и подземен паркинг. Затова ще се търси партньорството на частен инвеститор.

Въпреки плачевния вид на пазара в момента, граждански организации вече готвят протест срещу ремонта му. Според тях ще бъде унищожен един от символите на София. Търговците пък се опасяват, че новите магазини ще бъдат с по-високи наеми, което ще доведе до повишение на цените на продаваните продукти.