Гринуич, Кънектикът, отдавна е известен със скъпите си имоти, близостта си до Ню Йорк и, разбира се, миграцията на заможни представители на Уолстрийт, която е спечелила на града името „столицата на хеджфондовете“ в САЩ. Сега елегантният град ще бъде известен и с нещо друго – мястото, където се намира най-скъпият жилищен имот, обявен за продажба в САЩ, пише Форбс.

С невероятната продажна цена от 190 млн. долара Copper Beech Farm изпреварва по този показател всеки друг жилищен имот, обявяван за продажба в САЩ. Цената му е с около 40% повече от втория най-скъп имот в продажба в момента – имението Креспи/Хикс в Далас, Тексас, което се продава за 135 млн. долара.

Кръстено на буковите дървета около него, имението Copper Beech Farm е построено през 1896 г. През 1904 г. Хариет Грийнуей (чиито баща Джордж Лаудер помага на Андрю Карнеги да създаде U.S. Steel) купува имота и живее в него повече от 75 години. Когато настоящият собственик Джон Ръди придобива имота преди 31 години, това става чрез извънпазарна сделка. Така имението не е обявявано публично за продажба в продължение на повече от век.

Copper Beech Farm е построено на площ от 50 акра с близо километър и половина излаз на вода в прилива Лонг айлънд саунд и включва и два острова. Основното имение е голяма къща във френски ренесансов стил с площ 1 255 кв. м.. Къщата има 12 спални, седем бани с тоалетна, библиотека, богато украсена трапезария, солариум, винарска изба, крило за персонала на третия етаж и триетажно фоайе.

До уединеното имение се стига по алея с дължина 540 метра, а къщата разполага още с гараж за шест автомобила и множество оранжерии. Copper Beech Farm има два осмоъгълни басейна, тревен тенис корт, пергола, градини и дори ябълкова градина.

В Гринуич, който се намира на около 45 минути северно от Ню Йорк, са едни от най-скъпите имоти в САЩ. В община Феърфийлд живеят осем милиардери, между които Рей Далио, Стив Коен и Томас Питърфи.

Обявената продажна цена от 190 млн. долара е поредната деветцифрена сума на имотния пазар в САЩ напоследък. През последната година над 10 имота са излизали на пазара с продажна цена от 95 млн. долара или повече. По-рано тази година имението Креспи/Хикс в Далас бе обявено за продажба на цена от 135 млн. долара. През март огромният тризонет Pierre в Манхатън излезе на пазара с продажба цена от 125 млн. долара. Наскоро пък осмоъгълният мезонет CitySpire, също в Манхатън, бе обявен отново за продажба с цена от 100 млн. долара.

От 2011 г. насам редица имоти в САЩ бяха продадени на цена над 85 млн. долара. Два имота дори бяха продадени на цена от над 100 млн. долара. Broken O Ranch в Монтана бе купен от милиардера Стан Кронке. Цената е между 90 и 132 млн. долар, но тя не е официално потвърдена. По тази причина най-скъпият жилищен имот, продаван в САЩ, остава имение в Уудсайд, Калифорния, което бе продадено за 117.5 млн. долара.

Предстои да видим дали Copper Beech Farm в Гринуич ще подобри този рекорд.