Японският индекс Topix падна с близо 7%, което беше най-голямото му понижение след цунамито и ядрената катастрофа от 2011 г., след като цените на финансовите компании се понижиха на фона на нарастващите лихви по облигациите.

Сривът предизвика спиране на търговията с фючърсите на Nikkei 225 Stock Average в Осака.

Акциите на най-голямата строителна компания в Япония - Mitsubishi Estate Co., днес поевтиняха с 9.3%. Спадът при Mitsubishi Motor Corp. бе от 14%.

Книжата на компанията отчетоха понижение в цената във втори пореден ден, след като в предходните три дни поскъпнаха с над 50%. Спадът при Tokyo Electric Power Co. Днес бе от 13%.

Topix се понижи с 6.9% до 1 188.34 в Токио. Дори и с днешния спад, широкият японски индекс бележи ръст от близо 40% от началото на годината.

Лихвата по японските 10-годишни държавни облигации днес докосна 1% за първи път от година насам, след като цените на щатските облигации паднаха на фона на спекулациите, че Федералният резерв ще ограничи финансовите си стимули.

Днес Централната банка на Япония инжектира 2 трлн. йени (19.4 млрд. долара) във финансовата система, за да ограничи волатилността, след като лихвите по японските облигации се колебаеха с най-много от деня, след като централната банка обяви безпрецедентното изкупуване на облигации.

Йената поскъпна, ограничавайки двудневния си спад, който я доведе до най-ниското й ниво от над четири години.

Цените на акциите на японските компании, разчитащи предимно на износ, паднаха, след като индексът на икономическата активност на Китай се понижи до 49.6 пункта. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за ниво от 50.4 пункта.

Японският индекс Nikkei днес падна с 1 143 пункта или 7.32% до 14 484 пункта.