Тези острови в Европа са не толкова известни като Капри, Санторини и Фуертевентура. Туристите, които ги посещават са сравнително малко, природата им е запазена, а цените им са значително по-ниски от тези на модните европейски курорти:

1. Поркерол, Франция

Оставете Френската Ривиера на богатите и известните, а ние нека се отправим към най-големия от островите Îles d'Hyères. Той разполага със златни плажове от южната си страна и скалисти хълмове от северната. А между две пътешествия можете да посетите живописното селце на острова и да опитате виното, произвеждано в местните лозя.

2. Сан Мигел, Португалия

Точка в океана на половината път до Америка, Азорските острови са най-отдалечения форпост на Европа, до който плуват и весело играят китове. Пейзажите на острова Сан Мигел приличат на декор от Джурасик парк, а голямата му атракция е езерото във вулканичен кратер.

3. Колонсей, Шотландия

Островът, скрит в Атлантическия океан, може да привлече тези, които мечтаят за спокойствие, далеч от всичко. Ако не сте твърде уморени след разходка по скалите и обширните плажове, можете да седнете на халба бира, произвежадана на острова.

Вижте още: Невероятни острови, които се дават под наем

4. Тексел, Холандия.

Този остров в Северно море край бреговете на Холандия не e най-бляскавото място, но кой се нуждае от Малдивите, когато има белоснежни плажове, вятърни мелници и стада овце?

5. Сарк, Нормандските острови

50 години след идването на германските войски, които се опитват да завземат това райско кътче, наричано Сарк, през 1990 г., безработен френски ядрен физик реши самостоятелно да окупира острова. Той разбира се бързо бе отблъснат от полицията. Така малкият остров се сдоби със славна бойна история. Иначе той разполага с много пещери –уникални местообитания на много морски създания, някои от които са безопасно достъпни само при отлив.

6. Елба, Италия

Планинският остров от Тосканския архипелаг се гордее с един от своите резиденти по неволя. През 1814-1815, Наполеон е изпратен на Елба в изгнание, което продължава 9 месеца и 21 дена. Въпреки славата си, живописният остров не привлича такива тълпи от туристи като например Венеция и Тоскана.

7. Инишмор, Ирландия

Островът привлича туристи с две забележителности: незаконна малка фабрика за производство на силен ликьор и великолепна панорама от карстови скали.

Вижте още: Най-популярните острови в света

8. Миченес, Фарьорските острови

Този изключително красив остров е смятан за един от най-трудните и опасни за кацане на самолети. Иначе, като всички острови в архипелага той предлага незабравим пейзаж от скали и зелени пасища.

9. Лавеци, Франция

Разположен в Средиземно море между Корсика и Сардиния този остров е идеален за това да пуснете котва в лазурните води на морето и да слезете, за да изпиете бутилка вино и да хапнете пресни омари.

10. Райхенау, Германия

Този остров е уникален – той не е на морето, а до брега на езеро. Тук можете да ядете немски специалитети от органични, екологично чисти картофи и зеле.