Спогодба за износ на царевица е подписана между правителствата на България и Китай. Това каза пред журналисти в Пловдив търговският съветник на китайския посланик у нас Уен Ки Хуа, предаде “Фокус. Китайци искат да инвестират в земеделието у нас, каза още съветникът на посланика.

В Ямбол вече има една китайска фирма, която се занимава с производство на зеленчуци – чушки и патладжани. Има и други фирми, които проявяват интерес към царевицата и производство на мед. Царевицата се внася в Китай за храна, предназначена за животновъдството, уточни съветникът. Китай вече си сътрудничи с българска фирма в производството на млечни продукти. Там вече се предлага кисело мляко, производство на смесена българо-китайска компания. Това мляко се търси много на китайския пазар, каза съветникът.

Представители на 40 големи предприятия от Китай ще идват в България на 1 юли. Те също имат интерес от инвестиции в земеделието и телекомуникациите.

Около 20 компании вече инвестират в България, стана ясно днес. Има много китайски предприятия в областта на ВЕИ. Но сега те са изправени пред няколко трудности. Причината е промяната на закона в това направление, каза Уен Ки Хуа. Той уточни и друга важна подробност, че проектът за строежа на магистрала „Черно море” е процес на обсъждане от правителствата на Китай и България. Усилва се сътрудничеството между двете страни в търговията, както и технологическото сътрудничество.

Китайска фирма вече си сътрудничи с голяма българска фирма в производството на автомобили. Китайски фирми проявяват голям интерес и към българското вино, на което дават висока оценка. Присъстващите на форума в Пловдив представители на фирми проявяват интерес и към българската роза. Те искат да посетят празник на розата и да пазаруват маслодайни продукти. Според тях тези продукти са полезни за кожата и тялото, каза Уен Ки Хуа.

На днешния форум в Пловдив стана ясно още, че китайската мечта е да бъдат богати хората от целия свят чрез сътрудничеството си с Китай.