Пиенето на големи количества безалкохолни напитки може да бъде вредно за вашите зъби също толкова, колкото и използването на метамфетамини и кокаин за пушене. Това се твърди в проучване, публикувано в General Dentistry.

В изследването са сравнени устните кухини на трима възрастни: жена в началото на 30-те, която е пиела по 2 литра диетично безалкохолно на ден в последните 3-5 години, 29-годишен, пристрастен към метамфетамини от 3 години и 51-годишен, който е пушил кокаин в продължение на 18 години.

Изследването е на Temple University във Филаделфия. Всеки един от тях има почти идентични тежки проблеми с ерозия, заради високите нива на киселина във всяко едно от веществата, към които са пристрастени.

Зъбите са покрити с емайл, който ги защитава. В безалкохолните напитки има лимонена киселина (дори и в диетичните), която разяжда този емайл. В метамфетамините също има киселина, която разяжда емайла.

Още по темата: Ето какво правят наркотиците с вас (снимки)

И в двата случая зъбите са толкова разрушени, че не могат да се излекуват и трябва да бъдат извадени.

Жената, която пие сода, днес носи изкуствено чене.

От Американската асоциация на производителите на безалкохолни напитки считат, че сравняването на безалкохолните с нелегални наркотици е нечестно.

„Жената в изследването не е търсила зъболекарска помощ от 20 години – две трети от живота й,“ казват от асоциацията.„Консумацията на диетична сода не може да бъде единственият фактор, който е довел до това й състояние.“

И тримата в изследването са показвали пренебрежение към здравето си. Авторите на проучването не отричат това и казва, че целта е да се сравни вредата на три фактора – метамфетамини, кокаин за пушене и безалкохолни напитки.

Има и други случаи, които свидетелства за вредното влияние на безалкохолните. През февруари австралийски вестник писа за 25-годишен младеж, на който е трябвало да бъдат извадени всички зъби. Той пиел големи количество безалкохолни всеки ден.

Ето и сравнението – в ляво е 29-годишен мъж, пристрастен към метамфетамини, а в дясно жена, която пие по 2 литра безалкохолно на ден: