„На отминалите парламентарни избори хората казаха какво искат. Две трети от избирателите гласуваха за промяна. Хората искат ново правителство, работещо, с ясна програма“, това каза лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев, който представи кандидатурата на Пламен Орешарски за премиер.

Лидерът на БСП представи накратко биографията на Орешарски и заслугите му за финансовата стабилност и намаляването на държавния дълг на страната. Преди това председателят на Народното събрание Михаил Миков прочете указа на президента, с който предлага на НС да избере правителство на Пламен Орешарски.

„България изживява труден път в своето развитие в резултат на водената през последните четири години непоследователна и волунтаристична политика. Днес страната се намира в дълбока криза“. Това каза Пламен Орешарски в представянето на програмата си. Основен акцент в изказването на кандидата за министър-председател бе състоянието и перспективите през българската икономика. Той каза още, че българската икономика се нуждае от по-дългосрочна визия за развитие.

„Сега ще положим по-устойчив модел за управление. Три ще бъдат приоритетите – укрепване на демокрацията, икономическо възстановяване, солидарност и социална справедливост. Това ще бъде правителство на държавността, развитието и справедливостта“, каза Орешарски.

„Необходимо е да изградим цели и политики за развитие. Добре е да се развиват традиционните сектори, но по-добре би било да се насърчават новите технологии, това е ключ към производства и по-висока добавена стойност.

Последователността в икономическата и финансова политика и нейната предвидимост означават по-малък риск, по-ниски лихви. Солидарността и социалната справедливост е важен фактор“, каза Орешарски.

„Днес страната се нуждае от институционално укрепване, както и от повече солидарност в едно общество, разтърсвано от социално отчаяние и безперспективност. Важно е да потърсим по-ефективни способи за възстановяване на интегритета в страната ни“, допълни той.

Икономическото възстановяване е другото, което стои пред нас. Орешрски се обяви за преосмисляне на ролята на държавата в бизнеса и повече свобода на предприемачеството.

„Явно сте се разбрали, ще има правителство днес“. Това каза от парламентарната трибуна Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ. „Радвам се, че г-н Орешарски, за разлика от първия ден, вече им уцелва имената на министрите. Това е важно, да се надяваме, че след като вече са ви дадени и представени, защото някои вие откровено не ги познавахте, сте ги одобрили и те са добри професионалисти“.

„В Европа времето е много тежко, маса държави са пред срив. Надали има премиер в света, който да не иска да вдигне доходите на хората, но не всички успяват, каза Борисов. Не случайно, г-н Станишев избра вас, а не пое той този пост. Който стане сега премиер, е нещо изключително трудно и отговорно. Финансовата криза бушува и няма никакъв шанс да си отиде“, каза Борисов.

Дебатът в парламента продължава с изказване на Янаки Стоилов от Коалиция за България.