Токио, който е най-гъстонаселеният метрополисен район в света, изгражда предпазни съоръжения заради вероятността от наводнение в следващите 200 години, което би могло да нанесе много по-големи щети от урагана Санди, който удари източното крайбрежие на САЩ миналата година, пише Bloomberg.

Столицата на Япония, която е заобиколена от реки на изток и на запад, както и от такива, които преминават през нея, може да понесе щети за 33 трлн. йени (322 млрд. долара), ако река Аракава, която разделя Токио, прелее, показват изчисления на правителството. Това е над пет пъти повече от отпуснатите помощи за щетите от урагана Санди в размер на 60.2 млрд. долара.

“Япония не е достатъчно подготвена,” казва Тору Суеока, президент на Японското геотехническо общество. “Времето се промени и се сблъскваме с необичайни климатични условия. Трябва да подобрим защитата си, в противен случаи градовете ни няма да се справят с наводненията.”

През 2008 г. за първи път в човешката история половината от населението на света е живяло в градски райони, като този дял се очаква да нарасне до 60% до 2030 г., според доклад на Световната банка. Тази тенденция, заедно с климатичните промени, ще доведе до най-голямата загуба на човешки животи и най-големите икономически загуби от наводнения.

Ако река Аракава излезе от бреговете си, около 2 000 души в Токио могат да изгубят живота си, а около 860 000 могат да останат без дом. Водата ще залее метрото и редовните влакови линии, блокирайки 97 от тях.

Един от най-големите квартали в Токио - Едогава сити, който се намира между две големи реки, прогнозира, че разходите по укрепването на бреговете на реките Аракава и Едогава ще възлязат на 1.7 трлн. йени.

Наводненията са най-често случващото се разрушително природно бедствие, а стойността на икономическите щети е нараснала, според доклад на Световната банка от 2012 г., който цитира примери от Пакистан, Австралия, Мисисипи и Банкок.

През 1947 г. около 1 100 души загинаха, а 31 000 жилища бяха унищожени, когато тайфунът Катлийн връхлетя върху столицата, вследствие на което река Тонегава, намираща се северно от града, излезе от бреговете си. Евентуално повторение на това наводнение днес при по голямата концентрация на хора и имущество в японската столица би нанесло катастрофални щети, според правителството.