Каква е представата за идеалния шеф?
Ако сте или мечтаете да станете шеф на компания, най-добре са следите теглото си. Това са изводите на американско проучване, проведено от CCL (Center for Creative Leadership).
Според това проучване килограмите в излишък на един шеф или мениджър оказват негативно влияние на неговата работоспособност: умения за управление, енергия за работа и най-вече – посланието, изпращано към служителите. „Ако изискванията, свързани с лидерството, са все повече, същото се отнася и до физическите качества“, заявява пред Wall Street Journal Шарън Макдауел-Ларсен, физиолог.
Вижте още: Топ 5 на най-вредните храни
Въпросът за теглото е тема табу за компаниите до степен, в която се превръща в елемент на потенциална дискриминация. Но в същото време, както обяснява Бари Поснър, преподавател по лидерство в Leavey School of Business, „мениджърът с наднормено тегло се счита несъзнателно за по-малко способен да изпълни своевременно някои задачи, неговата способност за реагиране е поставена под въпрос. Ние сме пропити с невероятно количество стереотипи по отношение на теглото“.
"А мениджърските отношения включват елементи на невербалната комуникация: харизма, физика, жестове ... Естетичният вид е много важен ", анализира и Филип Лорън , специализиран бизнес коучър.
„В бизнеса, смята се, че някой с тенденция да наддава на тегло, не уважава себе си и трудно се контролира. В каква степен тогава той ще може да контролира екипа?“.
Идеалният шеф: строен и динамичен
Далече сме от времената, в които наднорменото тегло е било синоним на власт. Представата за идеалния шеф или мениджър е самоуважаващ се мъж, добре сложен. Динамичен, с усмивка като от реклама на паста за зъби.
Вижте още: Как е изглеждала идеалната жена преди един век?
Разбира се, дебелите шефове са далеч от изчезване. Все още има достатъчно други качества, които да имат повече стойност от физическите. "Шефовете с наднормено тегло, не са изчезнали, защото някои качества са по-важни от физиката. Подобно на Уинстън Чърчил, някои босове имат други козове, които трябва да бъдат зачитани ", заявява Жан-Пиер Пулен, диетолог.