Кметства в Северна Ирландия лепят фалшиви картинки на витрините на фалирали магазини и прикриват изоставени сгради с големи билбордове, за да прикрият икономическите затруднения в градовете и селата в близост до голф курорта, в който ще се срещнат лидерите на G-8 през този месец.

Правителството на Северна Ирландия е похарчило 2 млн. паунда в борбата с изоставените сгради през последните две години, разрушавайки някои сгради и освежавайки други, така че да направи някои райони по привлекателни.

Близо една четвърт от тези средства са насочени към окръг Фермана, Северна Ирландия, който ще бъде домакин на годишната среща на лидерите от Г-8 в периода 17-18 юни. Над 100 имота в района са били освежени.

Някои от промените са просто козметични. На прозорците на бивш месарски магазин властите например са сложили огромен стикер с изобразена на него препълнена витрина с меса, който създава впечатление, че бизнесът на магазина процъфтява.

От другата страна на улицата пък друго празно помещение е направено да изглежда като преуспяващ магазин за офис консумативи. Местните обаче не са особено впечатлени.

"Фалшивите витрини на магазините представляват просто козметични операции на сериозни рани. Те се грижат за банките, вместо да спасяват добрите компании," казва Кевин Магуайър, 62-годишен безработен.

Тези фалшиви витрини не са първите по рода си в Северна Ирландия, която се възстановява от въоръжения конфликт между двете религиозни общности в провинцията, продължил близо три десетилетия.

Миналата година се появиха подобни фалшиви витрини на редица изоставени магазини в Белфаст по главния път от центъра на града до сградата на парламента.

Въпреки че отчасти бе пожалена от икономическата криза, благодарение на помощта, която получава всяка година от Лондон и която покрива около половината публични разходи на Северна Ирландия, тя също понесе сериозни поражения. Дори луксозният петзвезден хотел, където ще се срещнат лидерите на Г-8 след две седмици, е под управлението на синдик от 2011 г.