Градските власти на Йоханесбург обявиха амбициозните си планове да превърнат този град в Република Южна Африка в африканския Ню Йорк. За целта в рамките на 10 г. ще бъдат инвестирани около 10 млрд. долара, заяви кметът Паркс Тау, съобщава БГНЕС.

Промяната на градския ландшафт ще е мащабна: от нови комуникации – шосейни и ж.п., през модернизиране на жилищното строителство, паркове и издигане на запленяващи окото сгради и мостове. По проект коренно ще бъде променен градоустройственият план, който датира от времето на апартейда, когато населените с чернокожи жители квартали бяха в покрайнините на града и транспортната мрежа беше под всякаква критика. В момента пътуването от някои от северните предградия на града до центъра отнема минимум 2 часа. Влязлата в експлоатация преди 3 г. високо скоростна ж.п. връзка между Йоханесбург и административната столица на страната Претория е ключ за изграждането на модерна мрежа за обществен транспорт.

Сега около 500 000 души от общо 4.4-милионното население на града живее в незаконни постройки. Близо 2 млрд. долара от проекта за обновяването на града ще отидат за модерни ниско стойностни жилищни комплекси. Големите компании изоставиха центъра на града и се преместиха в предградието Сандтън, където е най-скъпата земя на квадратен метър в Черния континент. Един от големите проблеми, които ще трябва да бъдат преодолени, е корупцията – през последните три години градските власти така и не получиха позитивен доклад след проверките на националните одитори.