Индекъст на сините чипове SOFIX се повиши с 1% и е изключително близо до ключовото ниво на съпротива (на този етап) от 450 пункта.

Това е най-високото ниво от февруари 2010 година, или над 3-годишен връх. Ако посоченото ниво бъде трайно преодоляно, то ще имаме изключително силен сигнал (от техническа гледна точка) за по-нататъшно повишение през лятото с първоначална цела 500-510 пункта (или потенциални още 10-15%).

Пробив на посоченото ниво от 450 пункта, потвърден от неуспешни опити индексът да се върне под него, ще го направи силно ниво на подкрепа, доближаването до което би било използвано от играчите за нови покупки.

Разбира се, докато не станем свидетели на трайно нарастване над 450 пункта, налице е реалната опасност от евентуално прекъсване на възходящото движение и началото на по-дълбока корекция.

Това обаче разглеждаме като по-малко вероятния сценарий, предвид на това, че юли и август се отвърдиха като цяло като положиетлни месеци през последната година и след намаляване на политическата несигурност на родния пазар.

Последното в съчетание с факта, че много от световните борси са на многогодишни или на исторически върхове, ни прави оптимисти в очакванията ни.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции