Въпреки че отчитат рекордно висока безработица за първото тримесечие на 2013 г., Испания и Италия могат да се похвалят с най-високоплатените шефове на компании, информира CNBC.

Според годишното проучване на Федерацията на европейските застрахователи един италиански главен изпълнителен директор на международна компания може да получава до 1 144 евро на час, докато в Испания заплащането би могло да достигне 946 евро на час.

Това е така, въпреки че безработицата в Италия достигна 12% през първите три месеца на 2012 г., което е най-високото й ниво от 36 години, а безработицата в Испания се покачи до рекордните 27.16%.

Вижте още: За първи път жена е най-високоплатеният шеф във Великобритания

За сравнение максималната сума, която един шеф във Франция може да печели на час, е 655 евро, докато най-високопоставените корпоративни ръководители в Германия получават максимум 647 евро на час.

Холандия може да се похвали с най-високите заплати за средностатистически служители според проучването, но един шеф в страната може да получава до 581 евро на час или почти наполовина на това, което получават в Италия.

Според доклада разликите между по-бедните страни и страните, в които ръководителите получават по-големи възнаграждения намалява, но в някои страни, особено в Източна Европа, напредъкът е слаб.