Кои са най-лошите главни изпълнителни директори на големи компании през 2012? Сидни Финкълстайн смята, че знае. Дългогодишният преподавател в бизнес училището на колежа Дартмът е автор на 11 книги със заглавия като „Защо умните ръководители се провалят“, така че той знае това-онова за провалите.

Финкълстайн публикува класацията си вече трета поредна година, а през миналата година в нея влязоха шефовете на Netflix, Research in Motion и Hewlett-Packard.

Ето и кои са най-лошите CEO-та през тази година, според Финкълстайн:

1. Браян Дън

Дън напусна поста главен изпълнителен директор на Best Buy през април, след като се появи информация, че е имал връзка с много по-млада служителка на компанията. Не това обаче е причината той да попадне в тази негативна класация.

Падащата цена на акциите, намаляващите продажби, загубата на пазарен дял и пристрастеността към обратни изкупувания на акции, които струваха на компанията 6.4 млрд. долара, са причните той да бъде в тази класация.

2. Обри Маклендън

Главният изпълнителен директор на Chesapeake Energy има проблеми с това да не смесва финансите на компанията с неговите лични. Според Reuters, Маклендън е взел заеми в размер на 1.1 млрд. долара в период от три години срещу дела си в хиляди кладенци на енергийната компания и е управлявал хеджфонд, инвестиращ в петрол и газ, с активи за 200 млн. долара, което очевидно е конфликт на интереси.

Използването на фирмения самолет и служители на компанията за лични цели, както и договора за корпоративното спонсорство с баскетболния отбор Оклахома сити Тъндър, докато Маклендън е негов собственик, също не са в негова полза.

3. Андреа Юнг

Юнг подаде оставка през април като главен изпълнителен директор на Avon, но остава председател на компанията до края на годината. Тя не успя да се справи с оперативните проблеми на компанията, не можа да подготви неин наследник на поста и отказа оферта на стойност 10.7 млрд. долара от компанията Coty, която трябваше да приеме. От 2004 г. насам пазарната капитализация на компанията е паднала от 21 млрд. долара до 6 млрд. долара.

4. Марк Пинкъс

Пинкъс е главен изпълнителен директор на Zynga - компанията, която даде на света Farmville. Акциите на Zynga поевтиняват със 75% от началото на годината, а част от ръководители й напуснаха.

Пинкъс има доста сериозно образование от Уортън и Харвард, но според Финкълстайн, той е направил новобрански грешки, в това число прекалено голямото обвързване с Facebook. Пинкъс също така не показа увереност в перспективите пред компанията, като продаде 16 млн. от своите акции след излизането й на борсата.

5. Родриго Рато

Рато напусна поста председател на испанската банка Bankia през юли. Рато е бивш финансов министър на Испания и бивш управляващ директор на МВФ. В момента е разследван за измама и присвояване на средства във връзка със зрелищния фалит на Bankia и спасяването й от страна на испанското правителство.

През 2011 г. Bankia обяви 309 млн. евро печалба; след като Рато подаде оставка, се оказа, че печалбата е 3 млрд. евро загуба.

Други двама ръководители на големи компании - Марк Закърбърг (Facebook) и Андрю Мейсън (Groupon), почти влизат в класацията през тази година. Обвинението конкретно към Закърбърг е заради “огромното му его,” докато и двамата получават критики заради това, че не са достатъчно зрели и че цената на акциите на компаниите им се движи само в една посока и то в грешната. “Няма причина да се вярва, че те притежават мениджърските умения, за да ръководят голяма публична компания.”, казва Финкълстайн.