Някои от най-известните така наречени „данъчни райове“ се намират в сърцето на Европа, където банковата тайна и данъчните закони създават условия за огромни спестявания.

По данни на ЕС, правителствата в региона всяка година губят около 1 трилион долара, заради данъчните „убежища“. Заради рецесията, обаче, много правителствата са взели на прицел рези убежища.

Има вероятност в следващите 15 години Сингапур и Хонконг да изместят Швейцария като предпочитано убежище.

Вижте кои са изчезващите данъчни райове в Европа:

Австрия

Австрия е последната държава в ЕС с гарантирана банкова тайна.

Държавата е привлекателна за чужденци заради липсата на данък върху наследството и възможността да се избегне данък имот чрез частни фондации, където ползвателят е анонимен.

Държавата е подложена на голям натиск да сподели информация за банкови сметки с други страни в ЕС. Канцлер Мария Фектер обаче яростно защитава банковата тайна в страната и призова държавите като САЩ и Великобритания сами да подобрят данъчните си закони, преди да дават съвети на други.

Швейцария

Швейцария е един от най-старите данъчни райове.

От 1934 година законите забраняват на банкерите да разкриват информация за банковите сметки на клиентите им.

Най-големият данъчен скандал в Гърция бе свързан с група гръцки граждани, които са укривали големи сметки в Швейцария.

В Испания също имаше подобен скандал, когато стана ясно, че бившият ковчежник на управляващата партия е натрупал 22 милиона евро в швейцарска сметка.

Бивш френски министър на финансите наскоро призна, че има тайна сметка в UBS в Швейцария от 20 години.

Наскоро Швейцария подписа споразумения със САЩ за предоставяне на информация за банкови сметки.

Люксембург

Десетилетия на спазване на банкова тайна са дали на Люксембург възможност да изгради банкова индустрия, която е с 22 пъти по-голяма от икономиката на страната и има депозити, еквивалентни на 10 пъти БВП на страната.

През април тази година, обаче, страната се съгласи да премахне банковата тайна за граждани на ЕС от 2015 година.

Кипър

Преди да изпадне в затруднена ситуация, финансовият сектор в малката държава процъфтяваше. Привличаше чуждестранни инвеститори, особено от Русия, с ниски данъци, като 10% за корпоративна печалба.

През март Кипър трябваше да приеме помощ от ЕС/МВФ на стойност 10 млрд. долара. Размерът на пакета бе доста обсъждан.

Според мнозина са били спасявани депозити на руснаци от пране на пари.

Според доклад на германската разузнавателна служба в Кипър лесно може да се отвори анонимна сметка, а одитите са неадекватни. Островната държава е „убежище за пране на пари“, се казва в доклада.

Монако

В Монако няма данък печалба за граждани на държавата или за чужди компании, които са базирали бизнеса си там. Компаниите обаче трябва да платят 33% данък печалба, ако не могат да докажат, че ¾ от печалбата им е генерирана в Монако. ЕК в момента е опитва да принуди Монако да се съгласи на споразумения за споделяне на банкова информация.

Остров Джърси

Островът има население от около 87 000 и на 400 млрд. паунда капитал.

Великобритания е силно критикувана за това, че допуска съществуването на данъчен рай, точно на прага си.

Компаниите регистрирани тук са базирани на острова само фиктивно.

Добрите дни за Джърси обаче свършват.

Холандия

Въпреки че Холандия има сравнително висок корпоративен данък от 25%, в страната има множество закони, които позволяват „вратички“.

Над 400 щатски компании са базирани в Холандия.

Холандия е известна сред музикантите. U2 и The Rolling Stones са сред групите, които са се възползвали от законите в Холандия да не се облага данък върху печалбата от авторски права.

Холандия се опитва да намали „избягването на данъци“, като кара компаниите да докажат присъствието си на холандския пазар, за да могат да ползват облекчения.

Остров Ман

Намира се между Великобритания и Ирландия. Тук няма корпоративен данък, нито данък наследство, капиталова печалба. Максималният размер на данък печалба е 20%.

През февруари обаче островът сключи споразумение с Великобритания за размяна на финансова информация за данъкоплтаци. Британците, които са избягвали данъци чрез остров Ман, са заплашени от глоба в размер на до 200% от неплатените данъци.

По-късно към споразумението се включиха още Франция, Германия и Испания.

Лихтенщайн

От 2009 година насам Лихтенщайн губи позициите си на данъчен рай, крепящ се на банковата тайна.

Ирландия

Ниският данък корпоративна печалба от 12.5% е привлекателен за компании като Microsoft, Facebook и Google, които я ползват за база за експорт на услуги към ЕС, като отчитат приходите в Дъблин.

Компаниите използват обаче изключително сложни стратегии за да избегнат да платят и този данък. Щатският Сенат обвини Apple, че са платили много малък и дори никакъв данък върху приходи от 74 млрд. долара, след като са постигнали договорка за по-малко от 2% данък.