Седмица след като остана без имунитет, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще стане обвиняем по делото за нерегламентираното подслушване в МВР. Цветанов сам обяви, че е призован за днес в спецпрокуратурата.

Стратегически Цветанов анонсира разпита си още в петък с час и ден, но продължи да пази в тайна с кого ще се яви на "Черковна" 70. За скъп немски адвокат с експертиза по въпросите на националната сигурност – съобщиха столични вестници. Самият той лаконично обяви, че си има защитник, но са му предлагали десетки, съобщи БНР. Темата за адвокатската защита е важна заради стари изказвания на Цветанов в битността му на вътрешен министър. Думите му, че те се хранят от мръсните пари на престъпниците провокира острата реакция на Висшия адвокатски съвет.

Другото около днешния разпит е рутина - заради лимитираните действия на държавното обвинение до описаното обвинение в искането за имунитета му. Затова и Цветанов продължава да демонстрира увереност в невинността си и да нарича всичко внушение.

Говореше се за незаконни подслушвания, но обвинението не е за незаконни подслушвания, защото такива няма и такива не са доказани и няма как да бъдат доказани, това е за неупражнен контрол.

Подписка или парична гаранция - само в този диапазон е възможната мярка за неотклонение, която може да бъде наложена на Цветанов, и после да бъде разпитан отново за нерегламентираното подслушване в МВР.

До 1-2 месеца разследването да приключи, обещаха от държавното обвинение, и така да стане ясно спекулации ли са твърденията, че някой от останалите обвиняеми – 4-ма бивши и настоящи служители на СДОТО, са проговорили.