За втори път от началото на седмицата в сряда беше отменен полет със самолет Boeing 787 Dreamliner в Япония, след като не сработил десният двигател на машината, която трябвало да лети по курс от префектура Ямагучи за Токио, предаде РИА Новости. Пътниците били качени на други полети по същата дестинация.

Във вторник авиокомпанията JAL забави с 6 часа полета Токио-Сингапур – пак със самолет Boeing 787 поради авария в антиобледителната система.

В понеделник пък превозвачът ANA беше принуден да спре излитането на друг Dreamliner поради повреда в датчика за налягане и температура на входа на въздухозаборника на един от двигателите.

От 1 юни, когато японските авиокомпании подновиха полетите с Boeing 787 Dreamliner, това е четвъртата поява на неизправност при тези машини.

В средата на януари бяха преустановени всички полети на самолета-мечта по света, след като машина на ANA извърши принудително кацане поради запалване на акумулатора.

След проверка от Федералното управление на гражданската авиация на САЩ дадоха разрешение за възобновяване на полетите, след което същото стори и японското министерство на транспорта.