Позитивното настроение продължи да доминира на българската борса. Ръстът от началото на 2013 г. отрежда място и на SOFIX в челните места на класацията на най-добре представящите се индекси в света, коментира специално за Profit.bg Иван Овчаров, прокурист в Activa Asset Management.

И ако ръстът на българските акции се струва прекален на някои, само да отбележим факта, че българските акции просто наваксват изоставането.

През 2012 г. голям брой от пазарите в развиващите се страни регистрираха ръстове от над 30%, докато при SOFIX той беше под 8% (от който 2/3 през декември).

Ръстът започна с компаниите с по-нисък риск, а именно тези за земеделска земя, след това се прехвърли на големите и по-ликвидни имена, а в последните седмици и дни вече наблюдаваме и ръст при някои от позабравените позиции от бурните времена на БФБ от 2006-2007 г.

Големият проблем на българския пазар, е че той продължава да предлага прекалено малко добри компании на инвеститорите.

Това което виждаме през последните седмици е отписването или предстоящо отписване от борсата на качествени компании, без да има нови подходящи алтернативи за инвестиране.

Това неминуемо ще доведе до прекомерни повишавания на цените по водещите и ликвидни акции и включването в ръста на не толкова заслужили такива, допълва Иван Овчаров.

* Материалът е с информационно-аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

* Материалът е с информационно-аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Прочети повече на: http://profit.bg/news/D-Kolev:-Ochakvam-pozitivniyat-trend-za-indeksite-da-se-zapazi-/nid-107965.ht