Броят на американците, които подават нови молби за помощи при безработица, е намалял през миналата седмица, доближавайки най-ниското си ниво от пет години.

Също днес излязоха данни за неочакван спад в цените на износа и вноса на САЩ, които показват признаци на забавяне на икономическия растеж.

Първоначалните молби за помощи при безработица са намалели с 12 000 до 334 000, според данните на Министерството на труда на САЩ.

Това е най-ниското им ниво от началото на май и е близо до нивата, наблюдавани в началото на рецесията от 2007-2009 г.

Много икономисти смятат, че нарастващото доверие в икономическото възстановяване на САЩ е накарало щатските работодатели да излязат от дългия цикъл на завишени съкращения.

В същото време компаниите не бързат и да наемат хора и нивото на безработицата се очаква да остане над 7% в края на годината.

Четириседмичната средна стойност на молбите за помощи при безработица, която изглажда седмичните колебания, бележи спад от 7 250 до 345 250.

Цените на износа и вноса на САЩ обаче падат неочаквано през май, което е признак забавяне на икономическия растеж в световен мащаб, което може да се отрази на щатското производство.

Цените на вноса падат с 0.6% миналия месец, което е третото последователно понижение. Спадът в цената на петрола допринася значително за понижението.

Намаляващото световно търсене може също да се отрази на американските компании, които продават всичко от промишлени машини до архитектурни услуги на световния пазар.

Цените на износа на САЩ падат с 0.5% през май, като също отбелязват трето поредно понижение.