Наричан от местните масаи „Планината на Бога“, Ол Дойньо Ленгай е един от най-уникалните и удивителни вулкани на планетата с единствена по рода си лава. Той е изключително непредсказуем, а качествата на лавата му объркват вулканолозите от целия свят.

Разположен в Аруши, Танзания, вулканът величествено се издига на 2 890 метра. В сравнение с други разрушителни вулкани, той е значително „по-мек“ и понякога го наричат „вулкан-играчка“, заради лавата, излизаща от два малки конуса- северен и южен.

Взривовете често се чуват от долината и това подсказва, че вулканът е активен. Често неговите изригвания са съвсем малки и създават симпатични малки фонтани, обвити в дим и пепел.

Вижте още:Най-опасните вулкани в света

Това, което озадачава вулканолозите, е, че неговата лава вместо базалтова (както при повечето вулкани), е натрокарбониева – богата на ценни полезни изкопаеми. Заради необикновения ѝ състав самата лава изригва с необичайно ниски температури от 500-600 °C, наполовина на останалите вулкани.

Всичко това създава един необикновен зрителен ефект:

Лавата- твърде студена, за да бъде огнена, през деня изглежда като река от четен катран, а нощно време свети в оранжево.

В началото втвърдената лава е черна и съдържа кристали, които искрят ярко на слънцето. Съдържащите се минерали обаче бързо реагират с влагата във въздуха и съвсем скоро тя изсветлява, докато стане снежно бяла.

Вижте още: Най-красивите езера в кратери на вулкани

После бързо се стрива на прах и става толкова мека, че стъпките върху нея стават пружиниращи.

След около половин година от лавата е останал само жълт пясък, който се разпилява из долината, създавайки едно от най-плодородните кътчета на Африка.