Върховният съд на САЩ взе дългоочаквано решение в сферата на генните изследвания. Казусът е следният: биотехнологична компания се обърна към съда с претенции за собственост върху два гена, свързани с възникването на рак на яйчниците и гърдата. В частност става дума за „дефектен“ ген, какъвто бе идентифициран при Анджелина Джоли и заради който тя се подложи на двойна масектомия, за да предотврати високия риск от възникване на болестта.

Така Върховният съд бе въвлечен в оспорвана битка срещу Myriad, биотехнологична компания, която представи девет патента, свързани с двата гена, изолирани от нея през 90-те години и и чиито наследствени мутации значително увеличават риска от развитие на рак гърдата или яйчника, съобщава Le Mоnde.

Постановлението на съда беше, че „ДНК е естествен продукт и продукт на природата и не отговаря на условията за патентоване, само защото е бил изолиран“. В решението се казва още, че Myriad е „открила важен и необходим ген, но колкото и революционно, важно и блестящо да е едно откритие, то не може да се прилага от само себе си“към патентното право.

Въпреки това Върховният съд позволи някои от патентите на Myriad да оцелеят- тези на допълващи ДНК, тоест тези свързани с копирането и изкуствения синтез от ДНК.

Той приема, че "допълващите ДНК могат да бъдат патентовани, защото не са естествен продукт".

В този случай, "лабораторните техници създават несъмнено нещо ново" , се казва в решението на съдия Кларънс Томас , подкрепено единодушно от девет съдии.