Стотици в столицата Анкара излязоха снощи за пореден път на демострации срещу партията на Ердоган. Полицията, както до сега, ги обстрелва с гранати сълзотворен газ и водни оръдия.

В Анкара полицията задържа десетина души. Вчера Ердоган обяви, че замразява плановете за преустройство на парка „Гези” в Истанбул, който е формалната причина за недоволството в страната, припомня bTV.

Той оставя решението на въпроса на съда, като така прехвърля топката в полето на протестиращите. Премиерът отново призова стотиците протестиращи да се изнесат от парка. Те обаче остават непоклатимо на поста си, защото исканията им вече не с ограничават само до съдбата на малката зелена площ в европейския център на Истанбул.

След на пръв поглед смекчения тон на турския премиер, финансовите пазари се съживиха. Но Ердоган също така отново постави ултиматум на протестиращите - до неделя да напуснат парка.

Днес и утре той свиква големи митинги на своите поддръжници в цялата страна, които, по думите му, ще покажат истинското лице на Турция.

Турският премиер оценява продължаващите вече 19 дни протестни действия срещу правителството като „един театър на открито” и пояснява: „Истинските актьори са се скрили зад завесата; гледката пред завесата е една, зад завесата – съвсем друга. Отпред на подиума са изкарани искрени и наивни младежи; отзад в мрака стоят нелегални организации.”

Междувременно ръководството на Би Би Си съобщи, че прекратява сътрудничеството си с турския телевизионен канал НТВ, който досега транслираше предавания на британската корпорация.

Причина за това е решението на турския канал да не излъчва в ефир предаване на Би Би Си относно нежеланието на турските медии, включително НТВ, да отразяват антиправителствените вълнения в Истанбул.