Азиатските акции поскъпнаха, а йената върна от най-голямото си поскъпване от четири години насам в очакване на резултатите от срещата на Фед през тази седмица.

Индексът, следящ представянето в региона. MSCI Asia Pacific Index се повиши с 0.8%, докато японският Topix се повиши с 1.5%. На положителна територия се търгуват и щатските фючърси, като тези на широкия Standard & Poor’s 500 добавиха 0.4% към стойността си.

Йената поевтиня, след като през изминалата седмица регистрира най-голямото си поскъпване от четири години насам. Рано тази сутрин доларът се разменя при нива от 94.70 йени.

Австралийската и новозеландската валута също поскъпнаха, добавяйки 0.4% към стойностите си спрямо долара.

Китайският основен индекс отбеляза понижение от 2.2% през изминалата седмица и се търгува при съотношение цена-прогнозирана печалба от 8.83- най-ниското от декември насам.

По-нататъшна яснота относно търговията на долара спрямо останалите основни валути ще бъде внесена на срещата на Фед през тази седмица. Всички анализатори очакват нивата на лихвите да бъдат запазени на настоящите им рекордно ниски нива на 19 юни.

„Ключовото събитие на седмицата ще е решението на паричния комитет“, коментира Крис Грийн, стратег в First NZ Capital Ltd., цитиран от Bloomberg. “Фед най-вероятно ще направи коментари, за да успокои волатилните пазари. Възможно е да се придържа към септември като времеви хоризонт за оттегляне на известни стимули. Ако има обаче признаци, че Резервът ще оттегли стимулите по-рано от очакванията, е възможно да станем свидетели на бурни реакции“, допълва анализаторът.

Фючърсите на царевицата и соята поевтиняха, губейки по 0.9% от стойностите си. Двете суровини навлязоха в „мечи пазар“ през тази година, вследствие на очакванията за добри реколти.

„Щатският ръст и очакванията за лихвите остават ключови“ според Майкъл Куртц, глобален стратег в Nomura Holdings Inc., най-големият японски брокер.

Заличаването на близо 500 милиарда долара пазарна капитализация от щатските борси се приема от някои специалисти като добра възможност за инвеститорите. Те посочват като основна причина за това традиционното поскъпване на индексите в началото на цикъла на ограничаване на стимулите.