Световните цени на рибата скочиха до рекордни нива на фона на голямото търсене в Китай на скъпи видове от риба тон до стриди, което съвпада с по-малкия улов в момента, пише FT.

Световният индекс на цените на рибата, изготвян от Организацията по прехрана и земеделие към ООН, който следи цената на дивите и изкуствено отглежданите видове, достигна рекордно ниво през май, отбелязвайки ръст от 15% на годишна база. Предишният му връх бе в средата на 2011 г.

"Ограниченото предлагане на няколко важни вида в следващите месеци вероятно ще продължи да тласка цените на рибата нагоре," според организацията.

Промените в хранителните навици на китайците вече повишиха търсенето на житни култури и фураж, но според индекса същият този феномен в момента се случва в рибната индустрия, където общата стойност на рибната търговия се очаква да достигне 130 млрд. долара през тази година.

Китай е най-големият производител на изкуствено отглеждана бяла риба, но увеличава вноса си и на други видове като сьомга и стриди.

Консумацията на стриди и миди в страната нараства с 20% на година, което превръща Китай във водещ пазар на по-скъпите видове стриди и затяга предлагането в останалите държави.

Цените на стридите, които са нараснали двойно през последните три години, се очаква да продължат да се покачват през 2013 г., тъй като предлагането от Франция остава ниско заради вирус, който унищожи младите стриди в страната.

Урбанизацията и навлизането на супермаркетите допринасят за по-голяма консумация на риба на развиващите се пазари според Организацията по прехрана и земеделие.

Нарастването на търсенето на риба в Азия съвпада с ниското предлагане на няколко ключови вида заради болести и високите хранителни разходи в индустрията на аквакултурите.

Вижте още: Сьомгата става вегетарианец

Цената на рибата тон, която е един от най-търгуваните рибни видове, се е увеличила с 12% през последната година, до рекордни нива, което се дължи на голямото търсене от страна на производителите на сашими и суши, както и от консервната индустрия. Всичко това съвпада с по-малкия улов.

Цената на скаридите, които са друг много търгуван вид, е скочила с 22% за същия период, след като предлагането пострада от болести в Югоизточна Азия, както и от спад в улова на диви скариди.

Цената на сьомгата е скочила с 27%, но остава доста под рекордните си нива.

Производствените цени на отглежданата във ферми риба остават високи, тъй като индустрията се бори с рекордните цени за изхранването. Цените на рибното брашно остават близо до рекордни нива, заради резкия спад в предлагането на аншоа, която се използва в него.