Световната банка предупреди, че сериозните трудности от глобалното затопляне могат да бъдат усетени в рамките на едно поколение, предаде АФП. Нов доклад описва подробно опустошителните последици за Африка и Азия.

Докладът представя "тревожен сценарий за следващите дни и години, пред който можем да се изправим в нашия живот", каза президентът на Световната банка Джим Йонг Ким.

Учените ни казват, че ако светът се стопли с два градуса по Целзий - затопляне, което може да бъде достигнато след 20-30 години - това ще причини широко разпространен недостиг на храна, безпрецедентни топлинни вълни и по-силни циклони, се казва в изявлението на Джим Йонг Ким.

В актуализация на доклада за климата на банката от ноември "Намалете отоплението" Потсдамският институт за изследване на влиянието на климата отбелязва, че има доказателства през последните седем месеца, че предишните прогнози за емисиите на парникови газове са били твърде ниски, съобщава БНР. Става ясно, че има все по-голям шанс затоплянето да достигне или да надмине 4 градуса по Целзий през този век "в отсъствието на краткосрочни действия и допълнителни ангажименти за намаляване на емисиите".

В доклада, поръчан от Световната банка, учени от цял свят обръщат внимание на рисковете от изменението на климата за развитието на Субсахарска Африка, Югоизточна Азия и Южна Азия, където са разположени едни от най-бедните страни в света. Те разглеждат вероятните последици от различна степен на глобалното затопляне за редица области, включително селското стопанство, водните ресурси, ерозията на бреговете и уязвимостта от наводнения.