Огромните състояния в Арабския свят са повод за легенди и спекулации. В действителност в затвореното царство на семейния и едновременно държавен бизнес, достоверната финансова информация е рядкост, още по-малко се знае за жените, които управляват бизнеси в Близкия изток. Въпреки това и тук могат да бъдат посочени имена:

10. Хинд С. Бахван

Страна: Оман

Компания: Bahwan Cybertek Group

Позиция: председател

Bahwan Cybertek Group е компания, свързана със Suhail Group Bahwan. Тя е насочена към секторите, свързани с корабоплаването, публичния сектор, енергетиката, науките за живота и информационните технологии. Нейната председателка Хинд Бахван е завършила Харвард и е член на Организацията на младите президенти- глобална мрежа от млади и успешни изпълнителни директори. Нейната цел е да превърне компанията си в лидер в сферата на ИТ технологиите в Близкия изток.

9. Суад ал Хумайди

Държава: Кувейт

Компания: Hamad Saleh Al Humaizi Establishment

Позиция: Член на Управителния съвет

Суад Al Хумайди е председател и член на Управителния съвет на Hamad Saleh Al Humaizi’s Construction and Trading Est – компания, която работи в пет близкоизточни държави, освен Кувейт. Тя е съпруга на покойния Джабер ал Али ал Салем, бивш министър на информацията на Кувейт. Носителка е на националния орден „Седар“, както и граждански, и военни държавни отличия на Ливан. В портфолиото на бизнесдамата влизат 20% от Bank Audi, 20% от египетска консервна компанията и още 20% в Pepsi-Cola.

8. Нашва Абдел Хади Тахер

Държава: Саудитска Арабия

Компания: Al Taher Group

Позиция: Вицепрезидент

Нашва Абдел Хади Тахер е заместник-председател на компанията Al Taher Group и в допълнение заема позиции над 10 други фирми и организации. Сред нейните различни позиции са: председател на съвета на директорите на Alsiraj United Holding, член на Съвета на директорите на благотворителната фондация Alsayed Hassan Taher, член на Управителния съвет и консултант на факултета за икономика и управление към университет „Крал Абдул Азиз“. В допълнение, тя е силно ангажирани с Камарата по търговията и промишлеността на Саудитска Арабия. Нашва Абдел Хади Тахер е завършила счетоводство в университета „Крал Абдел Азиз „и има магистърска степен по бизнес от същия университет.

7.Амна бин Хенди

Държава: ОАЕ

Компания: BinHendi Enterprises

Позиция: изпълнителен директор на BinHendi Enterprises

Заела позицията през 2007 г., Амна бин Хенди е добре познато име в модната и хранително-вкусовата промишленост на Обединените арабски емирства. Групата се състои от 41 ресторанта, 70 търговски марки и осем магазина за часовници и бижута. За бизнесдамата работят над 3000 души. С планове да разшири бизнеса си както в страната, така и в чужбина Бин Хенди си сътрудничи със световни марки като Hugo Boss, CK Jeans и Porsche Design и има за цел да достигне до чужди пазари в Близкия изток, Източна Азия, Европа и САЩ.

Бин Хенди получава бакалавърска степен по информационни системи и бизнес администрация от Zayed University.

6. Диймар Сухтиан.

Държава: Йордания

Компания: Munir Sukhtian Group

Позиция: Изпълнителен директор на Munir Sukhtian Group и главен изпълнителен директор на Amana Tours

В допълнение към работата си като изпълнителен директор на Sukhtian Group, 24-годишната Диймар Сухтиан е собственик на 30 компании в 17 сектора. Сухтиан е член на управителния съвет на Промишлената камара в Аман от 2009 г. насам. Притежава бакалавърска степен по математика и друга-по геология от Бостънския университет.

5. Айша Алмана

Държава: Саудитска Арабия

Компания: Ebrahim M. Almana Bros. Ltd.

Позиция: Член на Съвета на директорите

Айша Алмана е член на борда на Ebrahim M. Almana and Brothers Company (EMA), създадена през 1954 година. Работила е като директор по болничните услуги в групата 23 години и притежава 8% от EMA .Алмана притежава също така компанията Al Khalijiah и е декан на колежа за здравни науки Mohammad Al-Mana. Тя също така се бори за правата на жените в страната си. Има докторска степен по социология от университета в Колорадо.

4. Фатима ал Джабер.

Страна: ОАЕ

Компания: Al Jaber Group

Позиция: COO и изпълнителен директор на Управителния съвет

Позицията на Фатима ал Джавер е такава, че тя отговаря за управлението на договорите на групата с промишлени, търговски, инвестиционни дъщерни дружества и дружества за недвижими имоти.

Ал Джабер е и председател на Изпълнителния съвет на Камарата на бизнес жените на Абу Даби и бе първата жена, допусната в борда на директорите на Търговската камара на Абу Даби. Тя притежава бакалавърска степен по инженерство от архитектурния университет Al Ain в ОАЕ.

3. Мона Алмоайед

Страна: Бахрейн

Компания: Y.K. Almoayyed & Sons Group

Позиция: Управляващ директор и член на борда на директорите

Мона Алмоайед управлява повече от 6000 души от различни националности и се справя с почти 300 марки луксозни стоки, електроника, тежко оборудване и медицински технологии. Тя е първата жена, избрана в борда на Търговската камара на Бахрейн. Там тя допринесе за създаването на комитет на бизнесдамите. Заема позиции в редица организации на бизнес дамите в Близкия изток. Тя е и първата жена, избрана за член на управителния съвет на публично дружество (Bahrain Maritime & Mercantile International).

Има бакалавърска степен по бизнес администрация от Уестминстърския университет.

2.Линда Олаян

Държава: Саудитска Арабия

Ко9мпания: Olayan Group

Позиция: Заместник-председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Olayan Financing Company

Линда Олаяни е една от най-популярните женски фигури на икономическата сцена на Саудитска Арабия. Нейният огромен опит в бизнеса допринесе тя да е първата жена, избрана за член на борда на саудитската банка Hollandi. Олаян ръководи бизнеса на семейството си и неговите множество инвестиции в Саудитска Арабия и Близкия изток. Олаян получава бакалавърска степен в областта на земеделието от Корнуелския университет и магистърската си степен от Университета на Индиана в САЩ.

1 Раджа Еаса ал Гург

Страна: ОАЕ

Компания: Easa Saleh Al Gurg Group

Позиция: Управляващ директор на групата

Раджа Еаса ал Гург управлява семейния бизнес на групата, представена в над 26 сектора, сред които търговия, имоти, строителство и промишленост. Тя се присъедини към компанията през 1989 г. и постигна огромен успех под ръководството на баща си Еаса Салех ал Гург. Нейните консултативни становища в последствие имаха положителен принос за растежа и развитието на групата.

Извън семейния бизнес, Ал Гург е ръководител на Съвета на бизнес жените на Дубай, заместник-председател на дубайския градски съвет по здравеопазване, член на управителния съвет на Камарата на промишлеността и търговията Дубай и на Дубайския икономически съвет. Въпреки че е заета основно със семейния бизнес, тя все пак взема участие и в благотворителни инициативи – преди време тя направи дарение от 272 млн. долара на фондацията на своята компания.