Американският щат Тексас извърши 500-ата екзекуция на затворник, откакто смърното наказание бе въведено отново през 1976 г.

Това е рекорд за САЩ, където в останалата част от страната изпълнението на смъртното наказание по принцип бележи спад.

Петдесет и две годишната Кимбърли Макарти е била умъртвена със смъртоносна инжекция в затвора Walls Unit, в малкия тексаски град Хънтсвил.

След като получава смъртна присъда преди 14 години, времето спира за бившата наркозависима Макарти. Тя е осъдена за бруталното убийство на 71-годишната пенсионирана университетска преподавателка Дороти Буут през 1997 г.

Изпълнението на смъртната присъда на Макарти, която е чернокожа, бе отменяно на два пъти през януари и април заради обвинения в расова дискриминация по време подбора на съдебното жури, в което всички са били бели. След като апелативен съд в Тексас обаче отказва да възобнови делото, възможностите на Макарти свършват.

Общо 1 336 души са били екзекутирани в САЩ, откакто Върховният съд отменя мораториума върху прилагането на смъртното наказание през 1976 г. Повече от една трета от екзекуциите са осъществени в Тексас.

Макарти е едва 13-ата екзекутирана жена в САЩ след възобновяването на смъртното наказание. В Тексас са били екзекутирани още три жени, а други осем са осъдени на смърт в щата и в момента очакват изпълнението на присъдата си.