Бюджет 2013 ще бъде актуализиран. Бюджетите на някои министерства са намалени с 5%.Това заяви финансовият министър Петър Чобанов по повод набелязаните мерки от ведомството му за подобряване на събираемостта и оптимизирането на работата на приходните агенции, цитиран от БГНЕС.

Държавата може да емитира допълнителен дълг. По думите на Чобанов, резервите в бюджета са изядени от предишното правителство, което в съчетание с очакваното неизпълнение на приходите и дълга, взет „на пожар", налага актуализация.

Според министъра някои от буферите са били целенасочено изразходвани с предизборна цел. Най-много са взели от регионалното министерство - 130 млн. лв.

В момента се правят усилия за оптимизиране на разходите, допълни Петър Чобанов. Дискутира се емитирането на нов дълг, но ако това стане той ще е максимум до 1 млрд. лв., добави министърът. Той подчерта, че ще бъдат спазвани европейските правила, като ще се направи опит да не се прекрачи лимитът за дълг в бюджета, който е около 14.6 млрд. лв.

Министърът отново посочи, че дупката в бюджета далеч ще надхвърли 1 млрд. лв.

По-рано днес стана ясно, че приходите в хазната към май леко отстъпват спрямо същия период на миналата година. Събрани са 39.3% от заплануваните приходи спрямо 40.5% година по-рано.

Добрата новина е, че бюджетът продължава да е на излишък - 45,5 млн. лв., въпреки че сумата е по-малка спрямо миналата година, когато е била над 76 млн. лв.

Предприето е орязване на разходите. От 1 юли лимитите на министерствата по някои видове разходи са намалени с 5%. Така ще се освободи буфер от около 60 млн. лв, заяви още министърът на финансите.

Повишаване на приходите

МФ е предвидило и специални мерки за повишаване събираемостта на бюджетните приходи и те включват две групи - първата е свързана с интензивни проверки в идентифицираните рискови сектори - сроковете са постоянни и вече се прилагат.

Ще се оптимизира и работата по ревизионната дейност в приходните агенции с основен акцент повишаване ефективността на процеса по възстановяване на ДДС от НАП. Ще има и поименен регистър във всяка териториална дирекция на НАП и обобщен регистър на ниво централно управление за невъзстановеното ДДС, включващ и причините за това.

На 315 млн. лв. възлиза невъзстановеното ДДС към 30 юни, обобщи министърът.

Чобанов заяви, че се е срещнал с работодателските организации, с които се планират широк кръг срещи.

"Утре ще се видя и със синдикатите, предстои среща с Националното сдружение на общините, с НПО и с академичните среди", каза още той.

За намаляване на административната тежест за бизнеса е предвидено автоматично предоставяне на информация по електронен път на лицата за настъпили промени в данъчно-осигурителните сметки, отбеляза финансовият министър.