Порто Карас се намира на втория ръкав на Халкидики – Ситония, на 120 км от Солун. Въпреки че много хора го бъркат с курортен град, всъщност, той представлява хотелски комплекс – един от най-големите и най-известните в Северна Гърция.

Porto Carras Grand Resort се състои от четири големи хотела - 5-звездните хотел Meliton и Sithonia, както и два хотела в стил бунгало - Marina Village и Villa Gallini.

Строежът му започва през 1973 г., като собственик е известният корабен магнат Янис Карас. Проектиран е от известния архитект Валтер Гропиус, но строителните работи започват след неговата смърт.

Meliton Hotel

Изграждането на комплекса предизвиква огромна туристическа вълна към тази част на Гърция, която дотогава не е била добре позната като дестинация. Той е от затворен тип – в него се допускат само гости на хотела.

Само за три години на територията на комплекса са засадени 45 хиляди маслинови дръвчета. Той има и лозе с площ 475 хил. кв. м. Разполага с спортни съоръжения за баскетбол, футбол, тенис и голф, СПА център, театър, кино, конна база, търговски център и казино.

10 страхотни гръцки острова

Игрището за голф

Плажната ивица на комплекса е дълга 9 км. Яхтеното му пристанище пък е едно от най-големите в Югоизточна Европа – побира над 300 яхти.

Цените за нощувка в комплекса в активния сезон за двойна стая започват от над 300 лева. Хотелите в него разполагат с над 470 стаи.