Ръководителите на Ватиканската банка подадоха оставки след ареста на високопоставен духовник, който поддържаше тесни връзки с банката и който е обвинен, че е възнамерявал да изнесе тайно 20 млн. евро от Швейцария за Италия.

Молбите си за напускане са депозирали Паоло Киприани и заместникът му – Масимо Тули. В мотивите им се казва, че решението е в "интерес на банката и Светия престол".

Временно изпълняващ длъжността директор на институцията ще бъде Ернст фон Фрайберг. Предвижда се и създаването на нова работна позиция – специалист по управление на рисковете.

Целта е по този начин да се подобри контролът по спазването на изискванията на финансовите регулатори. Оставките на Киприани и Тули се случват само 3 дни, след като беше арестуван епископът на Салерно – Нунцио Скарано.

61-годишният духовник е и счетоводител и е задържан във връзка със серия подозрителни операции, извършени чрез Ватиканската банка. Заедно с него бяха арестувани италиански спецагент и брокер.

Според обвинението те са подготвяли трансфер на около 20 млн. евро от Швейцария в Италия. Скарано ще бъде съден и за пране на пари, припомня ТВ7.

Преди около месец папа Франциск създаде специална комисия, която да разследва дейността на Ватиканската банка - институция със 114 служители и авоари в размер на около 7 млрд. долара, но с особено непрозрачна дейност.