Спорните политически назначения и парламентарни конфигурации бяха обсъдени днес в Страсбург. Темата влезе извънредно в дневния ред на евродепутатите по настояване на Европейската народна партия (ЕНП).

От ЕНП обвиниха социалистите и либералите, че отказват да обсъждат сериозните проблеми в страни, където управляват техни правителства. По повод предстоящите днес дебати за България, заместник-председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер заяви:

Поискахме да говорим за България, където социалистите, оглавявани от лидера на ПЕС Сергей Станишев, управляват с подкрепата на националистическата партия "Атака". Те си имат работа с дявола – с крайно десни радикали, и всеки ден в София десетки хиляди хора протестират“, каза той.

Евродепутатите приозоваха българското правителство трябва да се разграничи от "антиевропейската" партия "Атака". Сред тях бе и лидерът на групата на социалистите Ханес Свобода.

На пресконференция в Европарламента в Страсбург председателят на групата на социалистите и демократите (С&Д) Ханес Свобода призна, че правителството у нас трябва да се разграничи от всякакви действия на "Атака", предаде БТА.

Той добави, че покрай неотдавнашното заседание на Партията на европейските социалисти (ПЕС, чийто лидер е Сергей Станишев - б.р.) в София е разговарял с представители на протестиращите и на държавните институции.

Евродепутатът от групата на социалистите Ивайло Калфин заяви, че "Атака" е националистическа, ксенофобска партия, която не може да бъде защитавана, но че от ГЕРБ зависи тя да няма такава тежест в българския парламент.

Известно е, че ГЕРБ напуснаха парламента и заявиха, че ще влязат в него при обсъждане на изборните правила“, каза той.

В последвалия си отговор Сергей Станишев, лидер на ПЕС и БСП, заяви: „Много се говори за поведението на „Атака”, малко се говори за поведението на ГЕРБ”, заяви соцлидерът. Станишев припомни как от ЕНП заклеймили българските социалисти през февруари 2010 г., когато след изборите в Албания те не участвали в работата на парламента. „Припомням тази позиция на ЕНП, защото е хубаво да се мери с един аршин“, каза той и обвини партията на Бойко Борисов, че с неучастието си в парламентарния живот усилва тежестта на „Атака“.

Атака” няма зам.-председател на парламента. И идеологията на „Атака”, и немалко от проявите на представители на партията, за БСП са неприемливи. Аз казах още през 2005 г., че не можем да направим коалиция с „Атака”. „Атака” има ангажименти към българското общество. От 2009-а до 2011-а г. „Атака” официално подкрепяше правителството на ГЕРБ. Тогава Бойко Борисов не възразяваше партията да участва в управлението. Няма коалиция между БСП и „Атака”, каза Станишев.