Парламентът ще решава утре дали да бъде наложен временен мораториум върху премахването на незаконни строежи, използвани за жилищни нужди. Дебатът започна днес и вече предизвика сериозни противоречия между депутатите от БСП, ДПС и "Атака".

Един от вносителите, депутатът от БСП Димчо Михалевски коментира, че мораториумът ще действа до 30 ноември тази година и има за цел не да узаконява незаконни строежи, а да изчисти режима по узаконяването. Той добави, че режимът по разрешението на строителството е усложнен от действия на различни администрации. Нерядко сградите, чието премахване се разпорежда, са ползвани от обитателите им за живеене в продължителен период от време. Такава е ситуацията и с част от рибарските селища, съобщава БНР.

Но единствено и само при защита на обществен интерес, че хората, които са се занимавали, занимават се и ще се занимават с поминък, наречен рибарство ще имат право да притежават сграден фонд, който съответства на техните необходимости да извършват този поминък. Беше акцентирано, че едва ли не неговата цел е да озакони незаконното строителство в ромските квартали, тук искам съвсем открита да заявя, че целта не е такава. Проблемът с жилищните нужди в ромските квартали е изключително огромен и той изисква съвсем отделна политика и съвсем отделни решения, обясни Димчо Михалевски.

Емил Костадинов от БСП не подкрепи мораториума.

Ще удовлетворим очакванията на няколко стотин нарушители на закона. Но ще предизвикаме справедливото недоволство на десетки хиляди други граждани.

Атака предложи промяна на определени текстове. Павел Шопов изрази опасението:

Без да се лъжем, това е реверанс към собствениците или обитателите на циганските къщи в циганските махали. Това е реверанс и от БСП, и от ДПС към обитателите на такива жилища.

Ахмед Блашев от ДПС коментира, че проблемът с незаконното строителство е политически, като даде пример със случай в община Гърмен:

Почти всички имат заповеди за премахване на собствените им къщи. Тези роми не са гласували нито за БСП, нито за ДПС. Те са собственици на земята с нотариални актове. Има издадени удостоверения за търпимост на тези сгради от главния архитект на общината. Заповеди за премахване на тези сгради. Пълно противоречие.