Варшавската окръжна прокуратура проверява законността на средствата, отпуснати от държавния бюджет за провеждането на концерта на Мадона на Националния стадион в полската столица през миналата година.

"Прокуратурата взе решение да започне дело след приключването на проверката, в хода на която беше поискана информация от министерството на спорта и сметната палата", заяви говорителят на ведомството Дариуш Слепокура.

Концертът на Мадона се състои на 1 август 2012 на контролирания от държавата Национален стадион, който беше построен за Европейското по футбол 2012. Министерството на спорта се съгласи да плати 1.8 милиона долара за организирането на зрелището. Парите бяха отпуснати от резерва, предназначен за подкрепа на шампионата и за пропагандата на волейбол сред младежите и децата. От доклада на сметната палата става ясно, че концертът е бил провал, а загубите на бюджета се оценяват на 14 милиона долара.

Министърът на спорта Йоана Муха, която е икономист по образование, обясни своето решение да финансира концерта с необходимостта да се подкрепи стадиона, който работи на загуба. Според бизнес плана мероприятието е трябвало да донесе печалба, но авторите на идеята са надценили популярността на Мадона. Продажбата на билети е компенсирала едва една малка част от похарчените пари, съобщи БГНЕС.