Новата мания в световната индустрия по управлението на активи са богатите жени, пише CNBC.

Всяка голяма банка, която се занимава с частно банкиране, изглежда има специална инициатива за жени или подход за достигане до тях. Наскоро се появиха данни за значителен недостиг на жени финансови консултанти предвид огромните финансови средства, които ще се излеят в дамските чанти на много американки в близките години.

Колко точно обаче? Точно това е проблемът. Определянето на настоящия или бъдещия брой на богатите жени в САЩ и тяхното състояние се е превърнало в игра на гадаене.

Най-често цитираните данни идват от щатската данъчна служба, според която през 2005 г. около половината американци с активи за над 675 000 долара са били жени, а тяхното общо състояние е било 5.8 трлн. долара.

Според проучване на Harvard Business Review от 2009 г. жените са контролирали 51.3% от богатството в САЩ, което възлиза на около 14 трлн. долара в лично богатство. Според същото проучване техните активи се очаква да нараснат до 22 трлн. долара до 2019 г.

По данни на Световната банка жените контролират едва 1% от световното богатство, но според Boston Consulting Group техният дял е 27%.

Според проучване на Мери Нюионс от American College of Financial Services в Пенсилвания жените в САЩ ще получат 25 трлн. долара до 2030 г. чрез наследство или чрез бракове. До тогава жените ще контролират 66% от богатството в САЩ. Същото проучване сочи, че 45% от милионерите в САЩ са жени или около 1.5 милиона.

Според други проучвания обаче богатите жени са по-малко. Според направено наскоро проучване от BMO Private Bank жените са били едва една трета от милионерите в страната. Това означава, че техният брой е по-скоро около 1 милион, сочат данните на Capgemini.

Около 15% от милионерите в САЩ са жени, които са натрупали сами състоянието си, според BMO, докато останалите са се сдобили с парите си чрез брак или наследство.

Жените представляват дори още по-малък процент от милиардерите. По-малко от 10% от милиардерите в света са жени, а малка част от тях са натрупали състоянието си сами.

Разбира се, при изчисляването на богатството винаги има гадаене, независимо дали става въпрос за богатите хора или за размера на тяхното богатство.

Изчисляването на богатството на жените обаче е още по-трудно заради домакинствата и натрупването на състояние. На колко, например, възлиза "състоянието на жената" при женените двойки, в сравнение с това на мъжа?

Как се определя кой "разполага основно с богатството?" Определянето на това каква част от състоянието на една жена тя е натрупала, каква част е натрупана от семейството или пък нейния съпруг е често субективно.

Каквито и да са числата, жените видимо увеличават дела както при доходите, така и при богатството. Само можем да се надяваме, че въпросът какво е тяхното състояние и какво правят с него ще стане по-ясен с времето.