Ситуацията в Египет все повече се усложнява. Стрелба с убити пред сградата, където е задържан сваления президент Морси, засили напрежението. Най-малко 15 привърженици на бившия държавен глава бяха застреляни при опит за атака срещу щаба на Републиканската гвардия.

Движението Мюсюлмански братя твърди, че жертвите са над 30. Армията е блокирала района и дотам няма достъп за външни хора. Военните твърдят, че са стреляли срещу терористична група. Според Мюсюлмански братя убитите са участвали в протест.

Заради инцидента партията, която подкрепи отстраняването на Морси, се оттегли от преговорите за временно правителство. Свръхконсервативните ислямисти от формацията Нур нарекоха стрелбата пред щаба клане.

Нур беше единствената ислямистка сила, която подкрепи армията и се очерта като ключов фактор. Сега преговорите изглеждат невъзможни, посочва БНТ.

В демонстрациите в подкрепа на Мохамед Морси активно се включи и неговият син Осама. Тай се присъедини към хилядите, които подкрепят баща му. Не намаляват и техните противници.

Засега дата за избори не е насрочена. Съобщение на вестник "Ню Йорк таймс" говори за външни опити да се намери решение за Египет. Американски дипломати убеждават Мюсюлманските братя да приемат свалянето на Морси, твърдят източници на вестника.

Размириците в Египет се отразяват отрицателно върху основно перо в бюджета - туризма. Все повече чужденци отменят екскурзиите си в последния момент, а най-посещаваните места опустяват.