Мъж, наричан от правителството на САЩ "Кръстника на хероина", срещу когото са наложени финансови санкции заради това, че е подпомагал бившата военна хунта в Мианмар чрез нелегални сделки, е починал през уикенда, пише AP.

Ло Хсинг Хан, който е бил на 80 години, е считан десетилетия наред за един от най-големите трафиканти на хероин в света.

През 90-те години Ло Хсинг Хан и неговият син Стивън Лоу създават конгломерата Asia World като параван за тяхната наркотърговия.

Двамата бързо стават едни от най-могъщите бизнес магнати в Мианмар, печелейки поръчки от хунтата да управляват пристанища и летища и да строят магистрали.

През 2008 г. Министерството на финансите на САЩ поставя бащата и сина в списъка си от хора, подлежащи на финансови санкции.

Ло Хинг Хан влиза в търговията с наркотици през 60-те години на миналия век.

В замяна на това, че оглавява една от местните военни фракции на тогавашния диктатор У Не Вин, той получава правото да се занимава с трафик на опиум и хероин.

Полицията на Тайланд арестува Ло Хсинг Хан в северен Тайланд през 1973 г. Той е предаден на правителството на Бирма. Първоначалната му смъртна присъда обаче е заменена с доживотен затвор и то не за трафик на наркотици, а за държавна измяна.

През 1980 г. Ло Хсинг Хан е помилван и излиза от затвора.

Ло Хсинг Хан има съпруга, четирима синове, четири дъщери и 16 внука.