Дефицитът в енергийната система се задълбочава, твърдят експерти. Те изчисляват, че цената на тока трябва да се увеличи с 16%.

Според председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски сключването на дългосрочни договори за произвеждане на зелена енергия ще имат своя бум през тази година и това ще доведе до свръхпроизводство. То може да бъде покрито с икономии или с ръст на цените.

Дефицитът може да бъде неутрализиран само с увеличаване цените на тока за бита, бизнеса или тези за износ. Тъй като увеличения при износа на енергия не може да има, а тенденцията е токът за бита да поевтинява, то тежестта пада върху бизнеса, обясни Хиновски.

Това според него крие вторични рискове. Тъй като българският бизнес вече плаща най-много в Европейския съюз за ток и газ, това ще го натовари допълнително и ще доведе до свиване на разходи, съкращаване на хора и загуба на конкурентноспособност на международните пазари.

От Българския енергиен форум предлагат страната ни да има представители на енергийните борси в съседни страни, съобщи ТВ7.

Друго решение е България да участва във външния пазар на студен резерв, а трети вариант е да се ограничат производителите на зелена енергия.